Oaia, pusca si politistii

De Monica Ardelean
Reactualizat la:
2Comentarii
Oaia, pusca si politistii
Duminică după amiaza pe pășunea de la Cuvin s-au auzit focuri de armă. Ancheta a fost demarată cu întârziere.

CUVIN. O aventură mioritică pe dealurile Cuvinului cu arme, oi și câini de vânătoare, cu puternice accente polițienești punctate de jeep-uri și plângeri penale. Povestea începe pe un deal din jurul Cuvinului unde păștea o turmă de oi în după amiaza unei duminici de iarnă neîncepută. Un grup de bărbați, cu puștile în spinare, îmbarcați într-un Jeep de culoare verde, au oprit în preajma turmei. Două oi au căzut secerate. Or fi ochit sau nu bărbații din mașină vreo oaie din turmă, au tras sau nu au tras spre mioare, a ajuns glonțul în picioarele mioarelor sau au căzut ele pur și simplu lovite de vreo nedepistată amețeală, nu se poate știi, sau cel puţin nu acum la începutul poveștii. Pentru că descâlcirea acestei întâmplări este mult mai complicată decât putem crede noi, cei neobișnuiți cu adevăratele anchete.

Proprietarul turmei a sunat la 112 pentru a raporta ciudata întâmplare, mai ales că pe pășune una dintre oi zăcea moartă după ce câinele care însoțea grupul de pușcași s-a năpustit asupra ei și a sfâșiat-o. A fost chemat de îndată la postul de poliție din Ghioroc (așa e procedura după o sesizare la 112) ca să fie sfătuit să depună plângerea luni dimineața. Doar că în dimineața zilei de luni, păgubitul a aflat de la postul de poliție că plângerea nu poate fi încă depusă: oaia rănită încă nu e moartă și nu poate fi adusă ca probă. „Mi-au spus că trebuie să aștept să moară și oaia rănită ca apoi să o duc la Direcția Sanitar-Veterinară de la Arad ca să se poată stabili cauza morții și dacă a fost sau nu pușcată. Cealaltă oaie, care deja e moartă, nu mai e valabilă ca probă fiindcă a fost sfâșiată de câine, care acum, culmea e la mine în curte. La pășune a urcat la mine în mașină și acum îl țin în curte, îi dau să mănânce și aștept să vină stăpânul după el”, a povestit proprietarul oilor.

Oaia, însă, nu vrea să moară și plângerea nu poate fi făcută. Și cum ceva nu se lega în toată această poveste în care totul părea limpede, exista chiar și numărul mașinii chiar dacă cu o mică eroare (o literă nu se văzuse prea bine) și fusese oferit pe tavă polițiștilor de la Ghioroc, exista și martorul care auzise focurile de armă, păgubitul a dat un telefon la ziar. Ne-a spus toată întâmplarea cu oile sale și câinele agresor, cu poliția care nu vroia să preia plângerea, cu leșul oii care nu mai era o probă și chiar o relatare a discuției cu unul dintre cei implicați în incident, care părea dispus să plătească paguba dacă se dovedea că el e vinovatul.

Lămuriri oficiale

Și cum toate drumurile duc la centru, am dat un telefon la IPJ Arad pentru a cere detalii pe acest caz și totul s-a limpezit. Proprietarul a fost chemat de îndată la postul de poliție pentru a depune plângere penală sub aspectul săvârșirii infracțiunii de distrugere urmând să fie începute cercetările. Cât despre leșul oii, acesta poate fi adus la DSVSA pentru a face analiza și a vedea dacă sunt sau nu gloanțe în el. Cât despre cealaltă oaie, moartea ei nu mai devine atât de necesară pentru declanșarea unei anchete. Aceasta poate fi începută și cu siguranță vom fi curioși și de finalul ei, care poate va fi undeva la primăvară, pe vremea mieilor.

Final de poveste mioritică

Și de se va dovedi că nimeni nu a tras nici un glonț, vom scrie. Şi dacă e vorba de gloanțe trase la întâmplare într-o duminică după amiaza și cei vinovați vor fi trași la răspundere și vor plăti paguba, vom scrie din nou și vom fi mai liniștiți că gloanțele nu vor mai zbura peste pășune.

Taguri: , , , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor