Opt milioane lei pentru unitatea din Gai

De Adriana Barbu
8Comentarii
Opt milioane lei pentru unitatea din Gai
S-a finalizat studiul de fezabilitate cu tot cu indicarea sumelor necesare pentru reabilitarea unităţii militare, în care ar trebui să se mute armata pentru a elibera Cetatea.

Încă un episod din „incredibila şi trista poveste” a Cetăţii Aradului. De această dată nu sunt vorbe şi promisiuni, ca mai de fiecare dată, ci un act care tot nu rezolvă problema trecerii cetăţii în grija Aradului, dar care ar putea fi, la modul ideal, unul din paşii decisivi. Nu este sigurul act întocmit şi supus votului în această problemă, a reconversiei civile a Cetăţii, ci unul care se adaugă multor altora care nu au schimbat mai cu nimic soarta acestui obiectiv: cetatea e tot a Armatei, promisiunile, declaraţiile asumate, protocoalele semnate şi hotărârile votate ori date neschimbând nimic din realitatea crudă a obiectivului.

Luni, alt act va intra pe masa de vot a aleşilor locali. Este vorba de proiectul de hotărâre CLM privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru Studiu de fezabilitate „Reabilitare clădiri Construcţii noi Unitatea Militară zona Gai: Instalaţii apă, canalizare, gaz, instalaţii termice, instalaţii sanitare”. Aleşii sunt chemaţi să voteze, încă o dată, sumele de bani care vor fi cheltuite pentru un scop îndepărtat: dobândirea Cetăţii Aradului. Îşi vor da cu siguranţă votul, luni, de la ora 10, pentru indicatorii tehnico-economici privind reabilitarea clădirilor din Gai, unde ar urma să se mute batalionul militar din cetate, şi pentru ca finanţarea să vină, dacă se poate (fapt extrem de greu de crezut, dacă nu imposibil) din fonduri ale bugetului general şi, dacă nu, din alte surse atrase în condiţiile legii.

Cât a calculat firma care a făcut studiul că va costa reabilitarea construcţiei din Gai? Nu mai puţin de 7.883.944 lei (inclusiv TVA), din care pe construcţii şi montaj ar urma să fie cheltuită suma de 6.239.164 lei. Investiţia din Gai ar urma să se finalizeze în trei ani, în fiecare an urmând să fie cheltuiți, cel mai probabil din bugetul local, 2.627.981/2.079.721 lei.

Ce ar urma să se facă/reabiliteze? Reţeaua de incendiu (2.883 ml.), reţeaua de canalizare (1.751 ml.), reţeaua de canalizare pluvială (2.847 ml.), reţeaua electrică (5.200 ml.), stâlpii de la reţeaua termică (106 buc.).

Care este motivul pentru care Primăria Arad ar urma să cheltuiască din buget astfel de sume pentru Gai? „Este necesară executarea lucrărilor de reabilitare ale imobilului 718 Arad – Gai în vederea readucerii acestuia la condiţiile de siguranţă, calitate şi funcţionalitate pentru redislocarea Batalionului 191 Infanterie „Col. Radu Golescu” din imobilul 1187 Arad – Cetate, precum şi asigurarea condiţiilor optime de desfăşurare a activităţii specifice noii destinaţii”, după cum se arată în expunerea de motive.

Lucrările

În raportul de specialitate care însoţeşte proiectul se mai arată doar că „proiectul de investiţie imobiliară constă în executarea lucrărilor de reabilitare ale imobilului 718 Arad-Gai (executarea de lucrări de desfiinţare/demolare, consolidări, reparaţii, reparaţii curente şi modernizări la construcţii şi instalaţii aferente acestora) în vederea readucerii acestora la condiţii de siguranţă.

Studiu de Fezabilitate a obiectivului de investiţie „Reabilitare clădiri Construcţii noi Unitatea Militară zona Gai: Instalaţii apă, canalizare, gaz, instalaţii termice, instalaţii sanitare ” a fost realizat de către SC. Instal 5F Construct SRL, care a decis, în urma analizei pe teren că „sunt necesare a se realiza/executa următoarele branşamente /racorduri /reţele de incintă noi: Alimentarea cu apă potabilă – branşament apă şi cămin de apometru; Reţea de apă potabilă în incintă şi reţea de apă pentru hidranţi exteriori şi interiori; Canalizare menajeră şi pluvială – racord de canalizare menajeră şi racord de canalizare; Reţea de canalizare menajeră şi reţea de canalizare pluvială în incintă; Alimentare cu energie electrică-racord electric 20kV şi post electric de transformare; Instalaţie electrică de 0.4 kV pentru circuitele de forţă şi pentru iluminat exterior; Instalaţie electrică de curenţi slabi, în incintă; Alimentare cu gaze naturale-branşament gaze şi staţie de reglare-măsurare; Instalaţie de utilizare gaze naturale, în incintă”. Totul, contra sumei de 7.883.944 lei (inclusiv TVA).

Care mai e stadiul negocierilor?

Cel mai probabil stadiul negocierilor dintre Ministerul Apărării Naţionale şi Primăria Arad privind transferul proprietăţii asupra Cetăţii Aradului, condiţionată de mutarea batalionului militar în unitatea reabilitată din Gai, aşa cum reiese din toate protocoalele semnate, va fi făcut public de primarul Gheorghe Falcă în cadrul şedinţei de luni. Până acum, declaraţiile edilului pe această temă oscilau între optimism nejustificat şi pesimism supărat. Care variantă se aplică acum vor afla cu siguranţă în şedinţa de luni. Până una, alta, cred că mai toţi cei familiarizaţi cu subiectul Cetăţii Aradului s-au săturat de atâtea fapte şi niciun rezultat.8Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor