Panica afiselor la Curtici

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
5Comentarii
Afişele lipite la Curtici FOTO. JA
Afişele lipite la Curtici FOTO. JA
În Curtici au apărut afişe prin care locuitorii spun că sunt ameninţaţi de către cei de la Prospecţiuni SA.

CURTICI. Agitaţie mare la Curtici în urma apariţiei unor afişe legate de… gaze. Locuitorii oraşului spun că firma Prospecţiuni SA lucrează la… psihicul celor din perimetrul EX-6 Curtici, ba chiar spun că se simt ameninţaţi cu procese, cheltuieli de asistenţă juridică şi… timp pierdut.

Care este povestea de această dată? Pe străzile din Curtici au apărut zeci de afişe prin care locuitorii sunt anunţaţi de avantajele şi dezavantaje din relaţia lor cu firma care doreşte să execute lucrări de prospectare a terenurilor. Redăm mai jos, fidel, cele semnalate de afişe: „Informare acces teren: dacă sunteţi de acord obţineţi o sumă de bani ca rentă pentru acordarea dreptului de trecere prevăzut de lege; obţineţi despăgubiri dacă recolta v-ar fi afectată, prin negociere directă; nu pierdeţi timp. Dacă nu sunteţi de acord: 60 de zile pentru stabilirea acordului cu Panfora Oil&Gas; suntem nevoiţi să vă acţionăm în instanţă şi trebuie să acoperiţi cheltuielile cu asistenţa juridică; obţineţi despăgubiri, dacă revolta v-ar fi afectată, stabilite de instanţă; pierdeţi timp, proceduri birocratice”.

Contrazişi de lege?

Florin Bornea, avocatul Asociaţiei „Salvăm Câmpia de Vest”, spune că cei de la Prospecţiuni SA nu au bază legală pentru a-i speria pe locuitorii din perimetrul EX-6 Curtici. „Un studiu al Institutului Geologic al României arată că gazele de şist nu există, ci sunt un produs fabricat din argilită şi compuşii chimici care sunt introduşi în sol. Ca atare, gazele de şist nu pot fi declarate resurse de interes naţional pentru că ele, practic, nu există, ci sunt create. Cei de la Prospecţiuni SA nu se pot folosi de legea petrolului pentru a intra pe terenurile oamenilor. Aşa că tentativele de intimidare a locuitorilor din zona Curtici nu au nicio bază legală”, este de părere avocatul.

2 sist

De cealaltă parte, reprezentanţii Prospecţiuni SA au ţinut în toate intervenţiile lor să-i asigure pe locuitorii zonei că acţiunile lor nu vizează gazele de şist şi că, în cazul în care analizele lor vor afecta culturile oamenilor, aceştia vor primi despăgubiri corecte.

Contraatac

Cum vor evolua lucrurile la Curtici? Se pare că, cel puţin pe moment, se va purta un război al afişelor. Andrei Moţ, preşedintele asociaţiei mai sus menţionată, a anunţat, de pildă, că va contraataca mişcările de intimidare a celor de la Prospecţiuni SA. „Am încheiat de redactat un pliant care va fi multiplicat în 30.000 de exemplare şi va fi răspândit în toate localităţile din perimetrul EX-6 Curtici ca răspuns la afişele celor de la Prospecţiuni SA. Vrem să îi liniştim pe oameni, să îi asigurăm că nu vor avea niciun fel de probleme dacă nu acceptă ca societatea să le intre pe terenuri”, a spus Moţ.

Taguri: , , , , ,


5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor