Parlamentarii şi-au votat pensiile speciale. Câţi bani în plus vor primi aleşii la pensie

De S.T.
Reactualizat la:
7Comentarii
Parlamentarii şi-au votat pensiile speciale. Câţi bani în plus vor primi aleşii la pensie
Comisia pentru Statut a modificat, marţi seara, raportul la legea pensiilor parlamentarilor, stabilind că aleşii care au avut minimum un an de mandat – nu 6 luni cum era iniţial – vor primi pensii speciale şi că deputaţii şi senatorii au dreptul la aceste pensii la încetarea mandatului şi dacă nu sunt realeşi.

Şedinţa Comisiei nu a fost publică, raportul final asupra proiectului fiind înregistrat direct pe site-ul Camerei Deputaţilor.
Proiectul a fost rediscutat în Comisie ca urmare a cererii de reexaminare a preşedintelui Klaus Iohannis şi urmează să fie votat în plenul reunit al Parlamentului.

Potrivit raportului depus de Comisia pentru Statut, parlamentarii au precizat în textul proiectului că de această pensie vor beneficia senatorii şi deputaţii doar la încetarea mandatului şi în cazul în care nu sunt realeşi pentru un nou mandat. Precizarea este făcută ca urmare a obiecţiilor preşedintelui Klaus Iohannis, care solicita clarificări cu privire la momentul intrării în plată a pensiei. În cazul în care un parlamentar, care ar avea drept la pensie, este reales, punerea în plată a acestui drept se suspendă până la încetarea mandatului.

Mai mult, parlamentarii au modificat şi durata minimă a unui mandat incomplet pentru ca senatorii şi deputaţii să poată beneficia de pensie. În proiectul iniţial, aceasta era stabilită la 6 luni, însă, în urma cererii de reexaminare, a fost mărită la un an. Primele discuţii purtate între membrii Comisiei pentru Statut prevedeau eliminarea posibilităţii ca un parlamentar să beneficieze de pensie pentru un mandat incomplet, însă nu s-a ajuns la un consens asupra acestei prevederi.

Nu în ultimul rând, în urma obiecţiilor preşedintelui Klaus Iohannis, au fost introduse în proiect şi restricţii pentru parlamentarii condamnaţi pentru fapte de corupţie potrivit vechiului Cod Penal. Astfel, senatorii şi deputaţii condamnaţi pentru luare de mită, dare de mită şi trafic de influenţă nu vor putea primi această pensie.

Aleşii au decis că un parlamentar care are un mandat de patru ani să primească la pensia de vechime în muncă un spor de 1.600 de lei, pentru două mandate în Parlament – 3.000 de lei, iar cei cu peste trei mandate – în jur de 4.600 de lei.

Preşedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, a declarat, atunci, că trebuie „cântărit” mai mult în privinţa Legii pensiilor parlamentarilor, arătând că poate este bine să se regândească întreg sistemul de pensii, adăugând că aleşii trebuie să se gândească la toţi pensionarii.

PNL A VOTAT “PENTRU” LA COMISIE, DAR ANUNŢĂ VOT NEGATIV ÎN PLEN

Deputatul PNL Mircea Toader a declarat, miercuri, că liberalii au votat în favoarea cererii de reexaminare a proiectului privind pensiile parlamentarilor, pentru a rezolva obiecţiile preşedintelui, însă PNL nu este de acord cu legea în ansamblu şi va vota împotriva ei în plen.

Sursa: Mediafax7Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor