Peste 116 milioane de euro pentru dezvoltarea rurală

De Valentin Goran
Peste 116 milioane de euro pentru dezvoltarea rurală
În perioada de programare 2007-2013, în județul Arad au fost investiți peste 116 milioane de euro în dezvoltarea rurală.

În judeţul Arad gradul de absorbţie a fondurilor europene derulate prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală în perioada 2007-2013 a fost de 90,78% din valoarea proiectelor contractate, anunţă Oficiul Judeţean pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Arad. Pe lângă dezvoltarea și modernizarea agriculturii și a infrastructurii rurale, fondurile europene au asigurat creşterea nivelului de trai pentru cei care locuiesc în spaţiul rural prin investiţii în servicii, producție şi în încurajarea activităţilor turistice. În total, în această perioadă, au fost finalizate 1.234 de proiecte a căror valoare nerambursabilă a fost de peste 116 milioane de euro. Mai trebuie menționat că în prezent mai sunt derulare proiecte a căror valoare nerambursabilă însumează circa 12,8 milioane euro.

653 contracte de finanțare

Un interes deosebit pentru obținerea fondurilor PNDR l-au arătat tinerii fermieri. Astfel, în judeţul Arad, pe măsura 112 „Instalarea tinerilor fermieri” au fost finalizate 544 contracte de finanţare, iar plățile efectuate către tinerii fermieri depășesc 13 milioane de euro. În ceea ce privește măsura 121 „Modernizarea exploataţiilor agricole”, au fost finalizate 88 de proiecte şi au fost efectuate plăţi totale de aproximativ 21,5 milioane de euro. Un sprijin foarte important în activitatea agricolă l-a oferitmăsura 123 „Creşterea valorii adăugate a produselor agricole şi forestiere”, prin care în judeţul Arad 21 de beneficiari au solicitat fonduri europene şi pentru care au fost efectuate plăți de aproximativ 17,4 milioane de euro.

15,4 milioane de euro

Pe măsura 312 de sprijin pentru crearea şi dezvoltarea micro-întreprinderilor s-au finalizat 114 proiecte, cu o valoare nerambursabilă de aproximativ 12,4 milioane de euro. Continuând succesul înregistrat de Programul SAPARD pentru „Încurajarea activităţilor turistice” pe măsura 313 au fost finalizate 18 proiecte şi au fost efectuate plăţi în valoare de peste 3 de milioane de euro. Din investițiile făcute de beneficiarii măsurii 313 se constată o mai mare importanță acordată părții de agrement aferentă serviciilor turistice.

1

2

30Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !