Petiţia lui Ioţcu- 1.000 de semnături

De Simion Todoca
2Comentarii
Nicolae Ioţcu FOTO: JA
Nicolae Ioţcu FOTO: JA
După ce petiţia sa a strâns peste 1.000 de semnături, preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, i-a adresat o scrisoare ministrului Finanţelor.

ARAD. „Cele peste o mie de semnături adunate deja de către petiţia prin care susţinem drepturile Aradului şi arădenilor demonstrează că atunci când judeţul este în dificultate putem da dovadă de solidaritate”, a declarat preşedintele CJA, Nicolae Ioţcu, la o conferinţă de presă. În cadrul acesteia, Ioţcu a prezenta şi scrisoarea adresată ministrului Finanţelor, Orlando Teodorovici, tot pe tema bugetului.„Problema care face obiectul scrisorii mele nu este de natură doctrinară. Ea nu privește diferențe ideologice între PSD și PNL. Dacă un partid, mai ales un partid de stânga, cum pretinde PSD că este, ar dori să ia măsuri pentru a-i sprijini pe cei mai săraci, n-aș avea absolut nimic de obiectat. Problema este, în primul rând, una de ordin tehnic sau așa sper să fie.
După cum știți, Guvernul din care faceți parte, prin majoritatea PSD din Parlament, a modificat, fără consultarea transparentă a primăriilor și consiliilor județene și a asociațiilor din administrație, formula de alocare a fondurilor bugetare către administrațiile locale. Inițiatorii acestei modificări, parlamentari PSD susținuți de fostul ministru Liviu Dragnea, au făcut în așa fel încât administrațiile din unele județele mai sărace să primească fonduri suplimentare de la bugetul de stat. Firește, banii au fost luați de la județe performante, care au proiecte și contribuie substanțial la creșterea bugetului național. Județul Arad a pierdut, față de anul trecut, nu mai puțin de 45 milioane de lei. Din această cauză, proiecte importante din domeniul sănătății sau al infrastructurii riscă să fie blocate. Primăriile unor orașe si comune se văd chiar puse în situația de a nu-și mai putea desfășura activitatea. Nu doar Județul Arad se confruntă cu această problemă, ci multe alte județe.
Aș fi putut înțelege și admite, mai întâi, că politica PSD urmărește atingerea unor obiective sociale. Ea generează însă blocaje enorme și risipă în toată administrația. Veți fi de acord cu mine că soluția temporară găsită de Guvern, de a permite administrațiilor să se împrumute de la Trezorerie, nu este cu adevărat o soluție. În timp ce unele unități administrative au primit bani pe care îi pot cheltui cum vor, alte unități sunt forțate să se împrumute pentru a nu-și bloca dezvoltarea. Aceasta este orice, dar nu o măsură social-democrată. Pot înțelege, de asemenea, că Guvernul a dorit să facă o schimbare în logica de alocare a fondurilor. Ea nu a fost însă suficient de bine gândită înainte, ca să nu spun mai mult. Multor primării le lipsește resursa de cofinanțare pentru proiecte europene, iar ordonanța Guvernului (OUG nr 2 /2015) nu rezolvă această problemă. Efectele acestei schimbări dovedesc, de fapt, că a fost chiar foarte greșită și că se impune, urgent, schimbarea alocării banilor, chiar și alocarea pe vechea formulă fiind mai echitabilă, socială.
Vă înștiințez că, prin intermediul unei petiții, am solicitat deja Guvernului din care faceți parte să schimbe alocarea banilor sau să revină la formula anterioară de alocare, care era echilibrată, rațională și includea inclusiv criterii sociale. Nu am primit nici un răspuns, așa că am hotărât să vă adresez această scrisoare deschisă. Prin refacerea modului de alocare a resurselor de finanțare, Guvernul ar recunoaște că a făcut o greșeală, dar ar arăta că are voința de a se corecta. Perpetuarea actualei situații ar face, dimpotrivă, ca blocajul și risipa din administrație (blocaj într-o parte, risipă în alta) să continue. Aceasta ar fi o dovadă a proastei guvernări a PSD, dar nu numai atât: ea ar arăta că motivațiile reale ale deciziei Guvernului Ponta sunt de a susține neperformanța. Întâmplător sau nu, beneficiarii acestei decizii sunt, în cea mai mare parte, administrațiile conduse de reprezentanţi ai PSD”.



2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor