Planurile pentru noul mall, un secret pentru toţi

De M.B.
42Comentarii
Planurile pentru noul mall, un secret pentru toţi
De ani de zile, investitorii anunţă că vor începe construirea complexului comercial pe terenul fostei fabrici IMAR.

Dezvoltatorul imobiliar AFI Europe, care ar mai deţine încă terenul de opt hectare pe care în trecut a funcţionat fabrica de mobilă, de la intersecţia străzilor Calea 6 Vânători şi Calea Aurel Vlaicu, se laudă de ani buni în presa naţională cu proiectul pe care îl are în vedere în Arad. Este vorba de un complex comercial denumit AFI Arad Retail Park, ce ar cuprinde un hypermarket de 10.000 de metri pătrați, un magazin de bricolaj și o galerie de magazine din zona de fashion, sport şi electronică, fiecare cu o suprafaţă cuprinsă între 1000 și 2000 de metri pătrați. Complexul ar avea o suprafață închiriabilă de 32.000 de metri pătrați, iar parcarea prevăzută este de 1.000 de locuri. Acestea sunt planurile care încă figurează şi pe site-ul oficial al companiei, însă pentru care nu este prevăzut niciun termen de lansare a lucrărilor.

Investiţia ar fi trebuit să fie demarată în urmă cu mai bine de 11 ani, dar a urmat criza financiară globală, iar de atunci dezvoltatorii nu par să mai aibă încredere în piaţa locală şi tot amână proiectul. Totuşi, de-a lungul anilor, Jurnal Arădean/ Aradon a mai scris despre acest proiect, iar reprezentanţii investitorilor spuneau de fiecare dată că în curând sau „anul viitor” vor demara lucrările. Au trecut alţi ani de la aceste declaraţii, dar nu s-a întâmplat nimic, iar arădenii par duşi cu vorba.

Declaraţii contradictorii

Intenţiile proprietarilor terenului nu sunt clare, pentru că în ultimul an au apărut informaţii contradictorii în presa naţională, furnizate chiar de către oficialii AFI România. Astfel, dacă în vara anului trecut se anuţa vânzarea terenului cu 17,2 milioane de euro, la începutul acestui an, aceiaşi oficiali anunţau că în 2019 vor începe construirea parcului de retail.

Conform unui raport financiar al AFI Europe, citat de capital.ro în luna mai 2018, s-a semnat „un acord cu o terţă parte” pentru vânzarea terenului de opt hectare din Arad. „Conform acordului, cumpărătorul a făcut o analiză tehnică şi comercială şi părţile negociază încheierea tranzacţiei”, se arăta în raportul citat de capital.ro. Cu alte cuvinte, nu era semnată şi tranzacţia.

Un nou anunţ

La începutul acestui an, Doron Klein, CEO al AFI România, era citat de zf.ro, el afirmând: „Vom începe, în al treilea trimestru din 2019, construcţia unui retail park de 35.000-36.000 de metri pătraţi închiriabili pe terenul din Arad. Acum finalizăm conceptul şi aşteptăm autorizaţia de construcţie”.

Mai mult, oficialul afirma că se poartă discuţii cu viitorii chiriaşi, iar „construcţia proiectului ar putea dura între nouă luni şi un an”, astfel că la sfârşitul anului 2020 ar putea fi gata.

La Primăria Arad, însă, nu sunt depuse documentaţiile pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie. Conform reprezentanţilor Primăriei, în momentul de faţă există doar PUZ-ul expirat pentru investiţiile anunţate, dar şi o solicitare depusă de dezvoltator pentru actualizarea acestui document. În rest, nimic.

Tăcere din partea AFI

Am luat legătura cu reprezentanţii AFI pentru a ne spune dacă au în vedere începerea investiţiei, aşa cum anunţaseră în ianuarie 2019. După o săptămână în care ne-au tot amânat cu răspunsul, ne-au comunicat că nu au „nimic de declarat pe subiectul planurilor pentru Arad”. Nu au dorit nici să confirme sau să infirme informaţiile apărute cu privire la intenţia de a vinde terenul. Totul este un mare secret, iar motivul ar putea fi acela că, de fapt, Aradul nu mai intră în planurile de investiţii ale companiei.

Planurile inițiale

AFI Europe a cumpărat terenul de opt hectare în 2008, când a fost demolată fabrica de mobilă IMAR. De atunci, terenul stă îngrădit, fiind acoperit de vegetație densă, care ulterior a fost eliminată. La momentul lansării oficiale a proiectului, reprezentanții dezvoltatorului declaraseră la Arad că investiția a fost estimată la 113 milioane de euro. Atunci, planurile prezentate erau diferite, suprafața totală construită anunțată fiind de 115.000 de metri pătraţi. Se prevedea un mall dispus pe două nivele, integrând 150 de magazine şi un supermarket, o clădire de birouri de circa 20.000 de metri pătraţi, dar şi o parcare subterană şi supraterană de 1400 de locuri. Conform planurilor inițiale, AFI Palace Arad trebuia inaugurat în 2010.42Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor