Aradul arde, Politia nu vede

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
17Comentarii
Poliţiştii noştri sunt convinşi că nu se fură în Arad FOTO: JA
Poliţiştii noştri sunt convinşi că nu se fură în Arad FOTO: JA
Zeci de arădeni au căzut pradă hoţilor, dar reprezentanţii Poliţiei aruncă praf în ochi şi spun că nu ştiu nimic.

ARAD. Locuitorii din două cartiere ale Aradului trăiesc cu spaima în suflet zi de zi. Aradul Nou şi Pârneava colcăie de hoţi, zeci de case au fost prădate, oamenii au ajuns la exasperare şi nu ştiu ce să mai facă pentru a-şi proteja bunurile. Şi asta pentru că, spun ei, Poliţia nu face nimic pentru a stopa valul de furturi. Nebunia a început încă din luna noiembrie a anului trecut. Mai multe străzi din Aradul Nou au fost luate la ochi de către hoţi, iar aceştia au acţionat sistematic.

„Nu există stradă în zonă pe care să nu fie sparte două, trei case. Toată lumea a depus sesizări la Poliţie, plângeri, dar până acum nu am primit nicio veste dinspre oamenii legii”, ne spune unul dintre cei prădaţi de hoţi, care a ţinut să îşi păstreze anonimatul. Situaţia pare a fi identică şi în Pârneava, acolo unde zeci de case ar fi fost călcate de infractori. Potrivit sesizărilor făcute de locuitorii de acolo, la fel ca şi în Aradul Nou, greu găseşti o stradă pe care să nu fie cel puţin o locuinţă prădată. „Am ajuns să nu mai ştim ce să facem să ne protejăm bunurile. Iar Poliţia nu ne este de ajutor”, a spus un locuitor din Pârneava.

Poveştile oamenilor care au căzut victime în faţa hoţilor sunt foarte asemănătoare. „Au intrat la mine în atelier şi mi-au luat tot, m-au golit. Nu suntem nici primii, nici ultimii care am fost prădaţi. Paguba este de peste 3.000 de lei. Mi-au furat motoare trifazice, bormaşină, două flexuri, bicicleta, mi-au furat tot ce am avut în atelier”, spune una dintre victime. Omul a depus plângere la Poliţie, oamenii legii au venit să facă cercetări, dar asta a fost tot. „Nu pot să îi prindă. Nu am mai primit nicio veste de la Poliţie din noiembrie. Hoţii ăştia sunt mai deştepţi decât poliţiştii”, s-a resemnat arădeanul.

Un alt caz vine tot din Aradul Nou, furtul având loc în luna decembrie. „Am fost plecat două zile din oraş. A treia zi am fost sunat de tatăl meu care m-a chemat de urgenţă la Arad pentru că mi-a fost spartă casa. Au venit poliţiştii, au luat amprente, ne-au luat şi nouă amprentele şi ne-au pus să facem o listă cu bunurile care au dispărut. Din luna decembrie, de când a avut loc furtul, nu am mai fost contactat de nimeni de la Poliţie”, spune o altă victimă a furturilor. Arădeanul spune că, din punctul lui de vedere, poliţiştii nu şi-au făcut treaba exact cum ar trebui. „Nu au mers să vorbească prin vecini, să caute posibili martori. Nu au căutat camere de luat vederi în zonă de unde ar putea să ia imagini şi, eventual, să observe posibilii suspecţi. Din punctul meu de vedere, nu au respectat procedura standard”, crede locuitorul din Aradul Nou. Că s-a respectat procedura sau nu, un lucru este cert: hoţii sunt de negăsit.

Agitaţie în Pârneava

Şi Pârneava colcăie de hoţi. Şi aici, aşa cum am mai spus, greu găseşti o stradă pe care să nu fie măcar o casă ce a fost călcată de infractori. Potrivit informaţiilor noastre, şi din această zonă au fost depuse nenumărate plângeri la Poliţie. Se pare că rezultatul este acelaşi: niciun suspect, nicio informaţie. Mai mult, locuitorii de acolo spun că au informaţii referitoare la acţiuni ale Poliţiei prin pieţe, în special în Obor, în încercarea de a depista bunurile furate care, în teorie, ar fi vândute. Din informaţiile pe care deţinem, nu a fost identificat nici măcar un suspect care să fie tras la răspundere. În tot acest timp, oamenii nu mai ştiu ce să facă să îşi protejeze bunurile şi sunt speriaţi că hoţii ar putea chiar intra peste ei în casă.

Le este frică

Revenind la cartierul Aradul Nou, se pare că oamenii ar avea anumite bănuieli referitoare la cei care le sparg casele şi fură tot ce prind. Dar arădenii au ajuns să le fie frică să dea aceste informaţii chiar şi Poliţiei. Nu arată cu degetul către nimeni, spun că mai bine nu mai zic la nimeni nimic, se resemnează cu faptul că au paguba pe care o au şi merg mai departe. Asta după ce unul dintre locuitorii din Aradul Nou care a fost călcat de hoţi a avut parte de o altă întâmplare nefericită. „Un vecin a cărui casă a fost călcată de hoţi ar fi spus că bănuieşte cine ar fi infractorii. A doua zi toată casa i-a fost stropită cu motorină. A depus plângere şi pentru acest lucru, dar poliţiştii nu au reuşit să găsească nici hoţii, nici pe cei care au stropit casa cu motorină. Şi eu aş avea o bănuială, dar mai bine tac, nu mai zic la nimeni nimic”, a spus arădeanul.

Alo, Poliţia?

În faţa atâtor cazuri de furturi, reacţia Inspectoratului de Poliţie Judeţean Arad (IPJ) este una incredibilă: oamenii legii spun că nu ştiu nimic, că nu au fost depuse plângeri şi că nu au fost înregistrate furturi nici în Aradul Nou, nici în Pârneava. Purtătorul de cuvânt al IPJ, Ovidiu Liber, ne-a pus aceeaşi placă veche şi stricată deja: „Potrivit statisticilor noastre, furturile din locuinţe a scăzut în anul 2014 cu 26 la sută faţă de anul 2013”. Indiferent dacă a fost întrebat despre vreun caz din Aradul Nou, despre altul din Pârneava sau la modul general, reprezentantul IPJ a pus mereu aceeaşi placă cu statisticile care arată ce oraş liniştit este Aradul.

Declaraţia lui Liber este infirmată, însă, de realitatea din cartiere. Iar, în acest caz, atitudinea celor de la IPJ care cred că, dacă „ascund gunoiul sub preş”, rezolvă roblemele, nu este una deloc sănătoasă. Pentru că, oricât încearcă Poliţia să ascundă faptul că Aradul sau unele cartiere de aici au căzut victimă hoţilor, oamenii apelează la presă măcar pentru a-şi spune of-ul, dacă nu pentru a „zgâlţâi” şi scoate din amorţeală oamenii legii.

Taguri: , , , , ,


17Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor