Prefectul se face jupân

De Simion Todoca
Reactualizat la:
3Comentarii
Consiliul căruia îi va lua locul prefectul, Ioan Crişan (dreapta jos) şi Gheorghe Feieş (dreapta sus) Foto: JA
Consiliul căruia îi va lua locul prefectul, Ioan Crişan (dreapta jos) şi Gheorghe Feieş (dreapta sus) Foto: JA
Conform unei Ordonanţe de urgenţă a Guvernului, prefectul preia atribuţiile primarilor şi consiliilor locale în unele comune şi oraşe.

Hiperactivitatea DNA de după schimbarea guvernărilor PDL a produs în jumătate din judeţele ţării imense „găuri” în structurile administrative, preşedinţi de consilii judeţene, primari şi viceprimari fiind suspendaţi sau demişi în urma proceselor şi condamnărilor. La acestea se adaugă alte cazuri, cum ar fi dizolvarea unor consilii locale, în urma bătăliilor politice locale- a se vedea cazul Comunei Târnova. Cu toate că legea prevede obligativitatea organizării de alegeri locale parţiale într-un anumit termen de la vacantarea posturilor- respectiv dizolvarea consiliilor- Guvernul a refuzat să facă acest lucru. Premierul şi cei din guvern spun că administraţiile pot să meargă şi aşa mai departe, până la alegerile locale din 2016, că au alte treburi mai importante pentru ţară decât să organizeze non stop alegeri, în timp ce opoziţia acuză refuzul din raţiuni electorale, guvernanţii fiind siguri că dacă fac alegeri parţiale pierd o sumedenie de primării, ceea ce ar fi o catastrofă în perspectiva apropiatelor alegeri. Iată, însă, că Guvernul a venit cu o găselniţă uluitoare, menită să-i asigure controlul asupra tuturor primăriilor în cauză. Ordonanţa adoptată miercuri, în şedinţă de Guvern, prevede că în unităţile administrativ teritoriale în care trebuiau organizate alegeri parţiale prefectul va prelua atribuţiile primarului şi- după caz- consiliilor locale!

Pe post de consiliu local

Conform Ordonanţei, Prefectul Cosmin Pribac ar urma să îndeplinească rolul Consiliului Local Târnova, care a fost dizolvat! Adică, în calitate de „consiliu local” ar urma să adopte sau să respingă iniţiativele primarului şi tot el, ca prefect, să acorde avizul de legalitate?!
Fiind în concediu, prefectul Aradului, Cosmin Pribac, nu ne-a putut oferi detalii, însă purtătorul său de cuvânt ne-a asigurat că, deîndată ce Ordonanţa va fi publicată în Monitorul Oficial, vom primi toate clarificările necesare. Până atunci, primarii pe care i-am chestionat în această problemă au reacţionat, la unison, precum ardeleanul care a văzut girafa : „aşa ceva nu există!”

Florin Farcaşiu, primar Târnova

„Este unul dintre sutele de abuzuri ale Guvernului Ponta. În opinia mea, se încalcă o mulţime de legi, este o absurditate pe care mi-e greu să o pricep şi nu îmi dau seama ce presupune punerea în aplicare. Adică, dacă eu, ca primar, am o iniţiativă, dl. Prefect o va adopta sau o va respinge, semnând pentru Consiliul Local Târnova? Pe de altă parte, eu sunt un soldat disciplinat şi respect legea. Dacă ordonanţa intră în vigoare, voi colabora cu dl. Prefect Cosmin Pribac, sper, la fel de bine ca şi până acum” .

Ioan Crişan, primar Vladimirescu

„Suntem ţara tuturor imposibilităţilor posibile. Nu pot să-mi dau seama cum este posibil să dai ordonanţe care se bat cap în cap cu o mulţime de legi, ştiind bine că, în cele din urmă, vor fi declarate neconstituţionale. Ştiu, în schimb, că nu este prima dată când o Ordonanţă dată în interes de partid produce efectele dorite de către Guvern şi partidele aflate la putere. În cazul de faţă, este evident că se doreşte preluarea de către Guvern a tuturor comunelor sau oraşelor în care, dacă s-ar fi organizat alegeri parţiale, opoziţia ar fi avut câştig de cauză, ceea ce, în perspectiva alegerilor de anul viitor, ar fi fost catastrofal pentru PSD, care trebuie să controleze la sânge teritoriul”.

Gheorghe Feieş, primar Sebiş

„Pur şi simplu aberant. Adică, prefectul, numit de către Guvern, ia locul primarului ales de către comunitate. Prefectul adoptă sau respinge proiecte de Hotărâri de Consiliu Local şi tot el dă avizul de legalitate. Noaptea minţii, ca să folosesc o expresie extrem de populară şi adecvată pentru ce se întâmplă în România, nu de azi, de ieri. Dincolo de interesul electoral vădit al Ordonanţei, cred eu, este vorba şi despre o lipsă totală de profesionalism. Din păcate, nu ne putem debarasa de meteahna promovării în funcţii pe baza carnetului de partid”.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor