Preturi de lux in piete

De Simona Butaru
1Comentariu
Fructe şi legume la preţuri de produse de lux FOTO: JA
Fructe şi legume la preţuri de produse de lux FOTO: JA
Aradul, în topul celor mai scumpe produse vândute în pieţe din municipiile reşedinţă de judeţ.

ARAD. Municipiul Arad, din nou printre cele mai scumpe municipii din ţară. Institutul Naţional de Statistică a publicat un raport cuprinzând „Preţurile medii şi indicii preţurilor la principalele produse vândute în pieţele agroalimentare din municipiile reşedinţă de judeţ, în luna iunie 2014”.

În urmă cu câteva luni vă informam că preţurile practicate în pieţele din municipiu sunt printre cele mai mari din ţară, în ciuda faptului că salariul mediu net din Arad este cu aproape 200 lei mai mic decât salariul mediu calculat la nivelul României.

Am avut cartofi mai ieftini decât în lunile precedente, dar tot printre cei mai scumpi din țară. Conform datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică, la Arad, cartofii timpurii şi de vară s-au vândut în pieţe în luna iunie cu preţul mediu de 2,06 lei. Preţul a fost cu 17% mai mic decât în luna mai. Preţul situează, însă, municipiul Arad pe locul 4 în ţară printre municipiile în care s-au vândut cei mai scumpi cartofi. Locul I este ocupat de Oradea, unde kilogramul de cartofi a costat 2.65 lei.

O situaţie similară s-a înregistrat şi la preţul cerut pentru kilogramul de varză timpurie şi de vară. Preţul mediu practicat în iunie în municipiul nostru a fost de 2 lei kilogramul, cu 16% mai mic decât în luna mai.

Cert este, însă, că în România varză mai scumpă a putut fi cumpărată doar într-un singur municipiu, la Târgu Mureş! Aici, varza s-a vândut, în medie lunară, cu 2,03 lei kilogramul. Demn de menţionat că în restul ţării acest produs s-a vândut chiar şi cu 0,73 lei kilogramul la Brăila, 0,83 lei la Alexandria, 0,90 lei la Buzău.

Căpşuni ieftini
Preţul la căpşuni, în schimb, a fost unul decent, dacă ar fi să ne luăm după clasamentul preţurilor practicate în pieţele din municipii. Kilogramul de căpşuni a fost de 4,25 lei în Arad. Un preţ cu 38% mai mic decât cel din luna mai. Preţul a fost printre cele mai mici din întreaga ţară! Mai ieftin decât în Arad a fost doar la Satu Mare, unde kilogramul de căpşuni s-a vândut cu 3,75 lei. La Timişoara a fost 5 lei, la Oradea – 5,6 lei kilogramul, la Deva – 6,8 lei. Tulcea se află, la acest capitol, în fruntea listei preţurilor practicate la kilogramul de căpşuni: 8,36 lei!

Pe la mijloc

Tomatele s-au vândut cu un preţ mediu, în iunie, de 4,33 lei kilogramul. Fapt care situează municipiul Arad la mijlocul clasamentului naţional. Roşiile s-au vândut, în România, la preţuri cuprinse între 3,19 lei la Brăila şi 6,5 lei kilogramul la Miercurea Ciuc.
Castraveţii, la Arad, au fost vânduţi la cel mai mare preţ din ţară! Preţul mediu pe kilogram calculat pe luna iunie s-a ridicat la 3,88 lei. La Oradea s-au vândut cu 2,5 lei, la Timişoara – cu 2,75 lei, la Deva – cu 2,63 lei. Cei mai ieftini castraveţi au putut fi cumpăraţi în pieţele din Brăila: cu 1,33 lei kilogramul.

Locul 3 la fasole

Preţul la fasole verde pune Aradul, din nou, pe harta celor mai scumpe municipii. Cu un preţ mediu de 8,5 lei kilogramul, fasolea verde a fost mai ieftină aici doar decât în municipiile Reşiţa (unde s-a vândut cu 9 lei kilogramul) şi Sfântu Gheorghe (unde a fost 9,25 lei kilogramul). Cea mai ieftină fasole verde a putut fi cumpărată în iunie la Alexandria, cu 3 lei kilogramul şi la Focşani, cu 3,25 lei kilogramul.

Cireşe „de lux”

La cireşe, Aradul s-a situat pe locul 7 în topul celor mai scumpe municipii. Kilogramul de cireşe s-a vândut cu 8,38 lei. Cele mai scumpe cireşe au fost în iunie la Sibiu, unde s-au vândut cu 10 lei kilogramul, iar cele mai ieftine – la Satu Mare: 4,75 lei kilogramul.

Ouă şi lactate

Preţul la lapte a rămas acelaşi: 2,5 lei litrul. Şi este acelaşi cu cel practicat şi în alte 13 municipii reşedinţă de judeţ.

Şi preţul la brânza din lapte de oaie a plasat municipiul Arad undeva la mijlocul clasamentului. A fost 18,38 lei kilogramul. Mai scump decât în alte 14 judeţe. Dar mai ieftin decât în celelalte…

Nu în ultimul rând, preţul la ouă a fost acelaşi cu cel practicat în alte 14 municipii din ţară: 0,5 lei bucata.

 1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor