Primariile vor scoli noi pe bani europeni

De Alin Gherasim
3Comentarii
Generală 5 a intrat în cursa pentru fonduri FOTO: JA
Generală 5 a intrat în cursa pentru fonduri FOTO: JA
Mai multe localităţi din judeţul Arad au depus proiecte europene pentru modernizarea sau construirea şcolilor.

ARAD. Bugetele mici ce trebuie împărţite în prea multe locuri marchează foarte multe localităţi ale judeţului Arad. Când nu ştiu nici măcar cum să împartă banii pentru a supravieţui ca şi administraţie locală, primarii nici nu se mai gândesc la investiţii noi, la modernizări de şcoli, darmite la construirea unor noi instituţii de învăţământ. Cu toate acestea, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Vest (ADR) pare a fi o soluţie pentru 13 şcoli din judeţ.

Primăriile din Arad au depus nu mai puţin de 13 proiecte de modernizare sau renovare a şcolilor, dar şi de construire a noi unităţi de învăţământ sau, cum e cazul Nădlacului, a campusului şcolar. ADR anunţă că Sintea Mare, Conop, Arad, Nădlac, Socodor, Peregu Mare, Târnova, Fîntînele, Ineu, Zimandu Nou, Dieci, Şiria, Ghioroc şi Sântana sunt localităţile care încearcă să atragă bani europeni pentru lucrări la şcoli. Proiectele depuse de administraţiile locale mai sus-menţionate au o valoare de câteva zeci de milioane de euro, însă de aici şi până la demararea propriu-zisă a lucrărilor mai este mult de lucru.

În evaluare

Pentru moment, marea majoritate a proiectelor depuse de toate localităţile judeţelor din vestul ţării se află în evaluare. O comisie va analiza toate documentele anexate cererii de finanţare şi, în baza unui punctaj pe care îl va primi fiecare proiect, va fi efectuat un clasament. Finanţarea lucrărilor va fi realizată în baza acestui clasament, până la epuizarea fondurilor disponibile. Ca atare, există posibilitatea ca proiectele arădene să fie declarate eligibile, dar la final să nu primească finanţare deoarece banii nu vor fi suficienţi.

Şi respinse

Din păcate, pentru două primării din Arad speranţele au fost deja spulberate. Proiectele depuse de comunele Peregu Mare şi Fîntînele au fost deja respinse de către comisia ADR, nefiind eligibile. Mai concret, nu au fost întocmite ca la carte. Aceste două proiecte sunt, deocamdată, singurele din toată zona de vest care au fost respinse de la finanţare.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor