Primim „fabrici” de compost

De Alin Gherasim
6Comentarii
Primim „fabrici” de compost
Arădenii din zonele rurale vor primi unităţi de compostare individuală. Mai precis, „mini-fabrici” de îngrăşământ natural.

ARAD. Arădenii care locuiesc la curte, în zonele rurale ale judeţului, îşi vor putea fabrica ei înşişi îngrăşământ natural. Şi asta deoarece în cadrul masterplanului judeţean de gestionare a deşeurilor solide au fost achiziţionate nu mai puţin de 50.000 de unităţi individuale de compostare. Deşi achiziţia a fost realizată cu ceva vreme în urmă, unităţile cu pricina vor ajunge în curţile arădenilor de abia peste vreo lună de zile.
Dar să vedem despre ce este vorba. Consiliul Judeţean Arad (CJA) a întocmit un proiect de hotărâre referitor la darea în administrare a unităţilor de compostare individuală către unităţile administrativ-teritoriale din judeţ, urmând ca primăriile să le împartă, mai departe, către cetăţenii judeţului. Nu mai puţin de 50.000 de astfel de unităţi vor ajunge în curţile oamenilor. Teodor Velici, directorul Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Deşeuri (ADI Deşeuri), ne-a explicat exact cum funcţionează aceste unităţi de compost: „Iarba tăiată, frunzele de la pomi, resturi de legume, ramuri, frunze uscate, hârtie, carton, coji de ouă, flori uscate, toate vor fi depozitate în aceste unităţi. După câteva săptămâni acestea se transformă în compost, care este un fel de îngrăşământ”.

Ale oamenilor

Teodor Velici a explicat şi situaţia unităţilor de compost care vor fi distribuite în judeţ. „Unităţile au fost achiziţionate în cadrul masterplanului de gestionare a deşeurilor. Fiecare gospodărie din zona rurală va primi câte o unitate. Trebuie să specificăm faptul că unităţile de compost nu trebuie scoase asemeni containerelor de gunoi pentru ca autospecialele de colectare a deşeurilor să le golească. Odată ajunse în curtea oamenilor, acestea vor putea fi folosite de către cei care le-au primit”, spune directorul ADI Deşeuri.

Zona urbană, la CET

În ceea ce priveşte deşeurile organice adunate din oraşele judeţului, acestea vor fi preluate de autospeciale de colectare care le vor transporta la CET, acolo unde a fost înfiinţată o staţie de compost. Îngrăşământul ce va fi realizat la CET urmează să fie comercializat.

Taguri: , , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor