PRO si CONTRA. Privatizarea Postei Romane

De Simion Todoca
6Comentarii
PRO si CONTRA. Privatizarea Postei Romane
Statul Român privatizează Poşta, vânzând 51% din acţiuni către o compania belgiană controlată de stat.

ARAD. Întrebaţi cum comentează faptul că statul român vinde 51% din acţiunile la Poşta Română către Belgian Post- practic, către statul belgian-, liderii fostului PNL Arad, senatorul Ioan Cristina şi deputatul Mihai Calimente au dat răspunsuri diferite, esenţa, însă, fiind aceeaşi: este o „privatizare” cu mari semne de întrebare.

Ioan Cristina

„Nu ştiu ce să spun, nu pot să-mi dau seama de motive, din moment ce, pentru prima dată după şase ani Poşta Română a înregistrat profit, de 16,7 milioane euro. După mine, pare o mişcare pripită, nu cred că această privatizare ar trebui făcută acum, ci, eventual, abia după ce vom intra în Schengen. Nu sunt împotriva privatizărilor, cum se spune, statul este cel mai prost manager, dar este unul dintre cazurile ciudate în care o companie de stat se privatizează în ghilimele, adică trece tot sub tutela unei companii de stat din altă ţară. Sper să iasă bine, nu sunt eu în măsură să cunosc toate dedesupturile, sper, strict financiare”.

Mihai Calimente

„Încă în decembrie 2012, când s-a pus problema privatizării Poştei Române, am spus că privatizările ţin de liberalism, dar există limite. Poşta Română este un simbol al statului român, simbolizează, într-o anumită măsură, suveranitatea statului. Singura companie din SUA a cărei privatizări nu a intrat niciodată în discuţie este Poşta, tocmai pentru că este un simbol al SUA. Din 2012, când au demarat procedurile, Belgian Post a tot tergiversat, iar acum, că Poşta Română a avut în 2014 un profit de peste 16 milioane de euro, a decis, brusc, să achiziţioneze 51% din acţiuni. Cu atât mai mult nu ar trebui să nu o mai vindem”.
Depinde de condiţii
Spre deosebire de colegii săi provenind din „vechiul” PNL, deputatul Eusebiu Pistru nu vede nimic rău în privatizare, cu condiţia să se facă în termeni de profitabilitate maximă pentru statul român : „Da, este o companie strategică, dar nu este nicio problemă să rămână aşa şi dacă este privatizată în aşa fel încât statul român să câştige. Trebuie văzut ce anume se privatizează şi, mai ales, pe ce bani. Poşta Română are spaţii, maşini şi aşa mai departe, însă trebuie neapărat modernizată, iar dacă nu ai fondurile necesare pentru aceasta este perfect să găseşti un investitor care să şi-o asume”. JA-S.T.
Clişeu : Liberalii „vechi” nu doresc privatizarea Foto : JA
Fotocitat : „Dacă statul român are de câştigat, nu văd nimic rău în privatizarea Poştei Române pentru modernizare” Eusebiu Pistru

Taguri: , , ,


6Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor