Profesorii arădeni au rămas fără salarii pe luna noiembrie

De Monica Ardelean
4Comentarii
Profesorii arădeni au rămas fără salarii pe luna noiembrie
Nu au fost suficiente fonduri pentru plata salariilor personalului angajat din sistemul de învățământ preuniversitar.

Au trecut zilele de salariu pentru multe școli, dar conturile angajaților din sistemul de învățământ preuniversitar din Arad, au rămas goale. Nu au fost virate încă salariile pentru luna noiembrie și nici nu vor fi în următoarele zile. Județul Arad este unul din cele câteva județe din țară unde nu au fost fonduri suficiente pentru plata salariilor aferente lunii noiembrie. „Este inadmisibil să se ajungă într-o asemenea situație. A fost informat din timp și Ministerul de Finanțe și Ministerul Educației despre situația de la Arad și, totuși, s-a ajuns în situația de a nu avea bani de salarii pentru județul Arad” – a punctat liderul de sindicat al SDÎ Arad, Dănuț Ieneșescu. Situația a fost cunoscută de ceva vreme și s-au și făcut demersurile pentru a se solicita sumele necesare plății salariilor angajaților din școlile arădene. Fără rezultat deocamdată.
Sindicaliștii au declarat că dețin documentele prin care Trezoria Arad anunțase la nivelul ministerului de resort încă din 18 noiembrie despre situația critică din județ, iar Inspectoratul Școlar Județean Arad a anunțat, chiar mai repede, la nivelul propriului minister. În ciuda acestor informări, la data salariilor, banii lipseau cu desăvârșire. Este vorba despre 3 milioane și jumătate de lei care ar fi necesari pentru a fi acoperit necesarul fondului de salariu aferent lunii noiembrie.

Întârziere nejustificată

„În unele școli din județ, plata salariului era programată pentru data de 5 sau 6 noiembrie. Chiar dacă a fost final de săptămână, luni, 7 noiembrie ar fi trebuit să fie intrați banii. Nu i-au primit și nici nu îi vor primi nici în următoarele zile. Din păcate, o parte din angajați au credite la bancă a căror scadență lunară este în primele zile de la salariu. Evident că vor urma penalitățile pe care sunt obligați să le plătească. Dar faptul că s-a întârziat la plata salariilor din cauza unor proceduri birocratice, nu se percep penalități din partea statului. Nu e corect”, subliniază Ieneșescu.

Din informațiile noastre există proiect de lege pentru rectificări bugetare dar deocamdată nu este aprobat. Ar putea intra pe ordinea de zi a ședinței de Guvern din această săptămână și dacă va fi aprobat vor începe alte proceduri ca banii să ajungă, în cele din urmă, în conturile profesorilor din Arad.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor