Protest: consilierii nu mai merg la şedinţe

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
4Comentarii
Protest: consilierii nu mai merg la şedinţe
Trei consilieri din Zărand nu vor să mai participe la şedinţele consiliului pentru a nu lua parte la ilegalităţile primarului.

ARAD. A cam terminat cu procesele penale, iar acum şi-a reluat din plin activitatea din Primăria Zărand. Florin Ion Moţ, singurul primar din judeţ, poate şi din ţară, condamnat la închisoare cu suspendare, dar care a rămas încă în funcţie, este, însă, din nou arătat cu degetul. Chiar consilierii locali din comună spun că edilul comite ilegalităţi. Iar, pentru a nu fi părtaşi la aceste ilegalităţi, aleşii au întocmit o declaraţie de protest, înregistrată şi la primărie, declaraţie prin care anunţă că nu vor mai participa la şedinţele consiliului local din Zărand.

„Declaraţie de protest împotriva abuzurilor şi a încălcării legii în mod repetat de către primarul comunei Zărand”, este titlul documentului. În acest act se menţionează faptul că „prin prezenta, grupul de consilieri PNL din cadrul consiliului local Zărand, Iancu Petru, Dihel Ioan şi Dudaş Gheorghe, declarăm protest împotriva abuzurilor pe care primarul le săvârşeşte în mod repetat la primăria Zărand şi în cadrul consiliului local Zărand, instituţii pe care le conduce asemeni unui dictator, nerespectând Consituţia şi legile ţării”.

Aleşii locali sunt hotărâţi să ia atitudine împotriva „dictatorului” Florin Ion Moţ, după cum îl numesc cei trei.
„Ca formă de protest, refuzăm participarea la orice şedinţă a consiliului local până când autorităţile abilitate nu vor verifica şi impune respectarea legilor în comuna Zărand, urmând ca, în timpul protestului, să ne adresăm Instituţiei Prefectului şi altor instituţii abilitate”, se mai arată în declaraţia de protest. Petru Iancu, liderul consilierilor PNL din Zărand, a declarat pentru Jurnal arădean faptul că „ne-am săturat de încălcarea în mod repetat a legilor de către acest primar penal”. „În ultimul timp încalcă lege după lege. Vorbim despre abuzuri grosolane”, a mai spus consilierul local.

Păşunea-i problema

Fitilul care i-a aprins pe consilieri a fost păşunea comunală. Practic, două asociaţii de crescători de animale au cerut concesionarea păşunii comunale. „A convocat şedinţa de consiliu local cu o ordine de pe zi pe care se afla introducerea unei cereri a unei asociaţii a crescătorilor de animale pentru concesionarea păşunii. El trebuia doar să respecte legea şi să o introducă pe ordine. Conform ordonanţei 34 a Guvernului, primarul este obligat să inventarieze păşunea comunală şi să o dea spre închiriere sau concesiune asociaţiilor care solicită acest lucru şi se încadrează în lege. Oamenii m-au tot întrebat de ce în alte comune învecinate se poate, dar la noi nu se poate concesiona pădurea. Le-am spus că voi discuta în consiliul local această problemă”, ne-a spus Petru Iancu.

Acesta explică faptul că, în anul 2014, a fost constituită o asociaţie a crescătorilor de animale din satul aparţinător Cintei, denumită Cinteana. Anul trecut, primăria a refuzat să îi concesioneze păşunea. Anul acesta au fost depuse două cereri de concesioare, apărând şi asociaţia Perla Zărandului. Însă pe ordinea de zi a şedinţei a apărut doar solicitarea uneia dintre ele, cea venită de la Perla Zărandului.
„M-am uitat peste documentele trimise de Perla Zărandului, iar aceasta a depus cererea în data de 27 februarie. Dar instanţa a recunoscut-o ca asociaţie prin sentinţă doar în data de 2 martie. Vorbim despre falsuri grosolane. Practic, cererea asociaţiei a fost depusă înainte ca asociaţia să existe”, spune consilierul.
Acesta a spus că, după nişte discuţii duse în contradictoriu cu Florin Ion Moţ, a hotărât împreună cu ceilalţi doi consilieri PNL să se ridice şi să părăsească şedinţa. „Ulterior, am întocmit declaraţia de protest şi am anunţat primăria că nu vom mai participa la şedinţele de consiliu local”, spune Iancu.

Urmează sesizări

Cei trei consilieri nu se opresc doar la această declaraţie de protest şi spun că vor continua demersurile pentru a stopa abuzurile primarului în consiliul local. „Vrem să ne întâlnim cu preşedintele PNL Arad, Gheorghe Falcă, să îi expunem problema. Totodată, ne vom înscrie la audienţă la Prefectură pentru a sesiza instituţia despre ilegalităţile comise la Zărand. Nu vom mai participa la şedinţe pentru a nu fi părtaşi la încălcarea legilor”, a încheiat consilierul din Zărand.4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor