Protest deturnat spre Guvern

De Adriana Barbu
5Comentarii
Locuitorii din Colonia Aradul Nou, la momentul protestului de sâmbătă Foto: D.D.
Locuitorii din Colonia Aradul Nou, la momentul protestului de sâmbătă Foto: D.D.
Primarul Gheorghe Falcă s-a întâlnit luni cu protestatarii de pe strada Constituţiei şi susţine că s-au înţeles în privinţa continuării protestelor pe direcţia… centru.

Arad. Întâlnire între protestatarii din Colonia Aradul Nou şi ţinta protestelor lor, primarul Gheorghe Falcă. Evenimentul s-a dovedit a fi unul chiar liniştit, deşi protestatarii promiteau că vor veni aici cu cizmele şi hainele murdărite de cele 20 de străzi lăsate de izbelişte şi le vor arunca pe jos în Primărie. Întrevederea nu a fost urmată nici măcar de un mic protest sau vreo declaraţie dată de nemulţumiţi. Singurul care a ieşit în faţă a fost edilul local Gheorghe Falcă, care a lăsat să se înţeleagă că întrevederea a decurs perfect.

Falcă a rezumat discuţia cu protestatarii nemulţumiţi de starea drumurilor şi de abandonul autorităţilor locale pe acest subiect într-o conferinţă de presă. Edilul a precizat că i-a felicitat pe nemulţumiţii din colonie pentru atitudinea lor, le-a indicat faptul că această reacţie ar fi trebuit să vină înainte, ba chiar susţine că i-a încurajat să protesteze în continuare.

Primarul spune că a venit la întrevedere cu toate actele legate de strada Constituţiei şi celelalte străzi din colonie, dar şi că le-a explicat locuitorilor de aici că străzile problemă au fost transmise Guvernului pentru a fi reabilitate prin Programul Naţional de Dezvoltare a Infrastructurii (PNDI), iniţiat în 2010 şi implementat începând cu 2011. Edilul a mai susţinut că în martie 2012 a fost dat ordinul de începere a lucrărilor pe Constituţiei, ordin semnat chiar de Liviu Dragnea, dar că apoi a venit şi… ordinul de încetare a lucrărilor.

strada

„Municipiul Arad avea 8 milioane de euro şi constructor pentru cele 27 de străzi, iar ordinul de începere fusese semnat când Guvernul PSD a decis să oprească aceste lucrări. A desfiinţat PNDI şi a a înfiinţat PNDL în care am propus să introducem aceleaşi 27 de străzi. Am retrimis documentele la Bucureşti. Ne-au fost trimise înapoi pentru că nu au vrut să finanţeze şi trotuarele, aşa cum era în proiect. Ca atare, mâine în CLM le propunem aleşilor să ne asumăm noi finanţarea trotuarelor şi să trimitem fără trotuare documentele, din nou, la Bucureşti”, a declarat Gheorghe Falcă.

De la 8 milioane la…

Primarul a mai spus că i-a informat pe protestatari asupra faptului că pe noul PNDL, Aradul în loc să se aleagă cu 8 milioane de euro, aşa cum era în programul guvernamental iniţial, e fost propus „pentru a primi doar 400.000 de lei, bani cu care nu poţi finanţa nici măcar o stradă din cele 27, în timp ce localităţi foarte mici, care nu au fost în PNDI, s-ar putea alege potrivit propunerilor, cu milioane”.

Care a fost concluzia discuţiilor cu protestatarii? Potrivit edilului local, s-a decis ca locuitorii din Colonia Aradul Nou să meargă mai departe cu protestele, să organizeze întâlniri cu reprezentanţii Prefecturii şi cu parlamentarii arădeni pentru a-i determina pe toţi aceştia să ceară banii necesari ca în bugetul anului 2015 să fie prevăzute sumele reabilitării acestor străzi.

Infiltraţi printre protestatari

Gheorghe Falcă susţine că printre protestatari s-au infiltrat alţi oameni care nici măcar nu erau din acea zonă, dar care la un moment dat au ajuns să conducă manifestaţia, fapt de care spune edilul s-au mirat şi ei. Ba mai mult, Falcă susţine că protestatarii au convenit să nu mai permită altora să intre în problemele lor.

De ce ultimii?

În conferinţa de presă, edilul a ţinut să indice şi motivele pentru care strada Constituţiei şi celelalte străzi din zonă au rămas ultimele la reabilitat. Falcă spune că reţelele de apă şi canalizare de pe Calea Timişorii nu puteau primi debitul de pe aceste străzi şi, ca atare, a fost nevoie de realizarea unei subtraversări a Mureşului cu conducte şi a unei staţii de pompare, care a fost recepţionată săptămâna trecută. Între timp, Compania de Apă a realizat lucrarea de apă şi canalizare propusă aici, care se spune e aproape de final (se mai lucrează la trei branşamente), aşa că lucrările s-au lăsat aşteptate. Mutate pe Guvern, au fost chiar anulate, spune edilul. Acesta mai precizează că le-a promis locuitorilor din Colonie faptul că, până la reabilitarea lor prin programul PNDL, adică până când vor avea un constructor, Compania de Apă va asigura întreţinerea acestor străzi.5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor