Puscarie pentru munca fara acte

De Simona Butaru
4Comentarii
Puscarie pentru munca fara acte
De frică să nu piardă locul de muncă, angajaţii fără forme legale nu îşi reclamă patronii. 16 angajatori riscă puşcăria.

ARAD. Administratorii mai multor firme din Arad riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la doi ani după ce au fost prinși că își plăteau angajații la negru. În cadrul unui amplu control realizat de către inspectorii Inspectoratului Teritorial de Muncă s-au constatat nereguli la 78 de firme. „Inspectorii de muncă au aplicat amenzi contravenţionale în valoare de 550.000 lei iar în actele de control au dispus măsuri pentru intrarea în legalitate”, informează Viorel Vanci, inspector şef al ITM Arad.

Doi minori, la negru

Au fost verificaţi 1.446 de angajatori. Aici inspectorii au cerut persoanelor prezente la muncă să se legitimeze. Sute de oameni au fost găsiţi, cu această ocazie, muncind fără contract de muncă. Mai mult decât atât, printre angajaţii fără forme legale au fost identificaţi şi doi minori. „S-au identificat 78 de angajatori care au primit la muncă fără a le întocmi contracte individuale de muncă 403 persoane, din care 150 femei şi doi tineri sub 18 ani”, se precizează în raportul înaintat de ITM Prefecturii Arad.

16 patroni la închisoare?

Din cei 78 de angajatori, 16 au primit la muncă mai mult de 5 persoane fără încheierea de contracte individuale de muncă. În cazul lor s-a întocmit documentaţia premergătoare oamenilor legii pentru a face cercetări cu privire la săvârşirea infracţiunii. Menţionăm că munca fără forme legale implică riscuri pentru angajator cum ar fi: amendă de la 10.000 lei la 20.000 lei pentru fiecare persoană identificată la muncă fără încheierea unui contract individual de muncă, respectiv închisoare de la 1 la 2 ani sau amendă penală pentru primirea la muncă a mai mult de 5 persoane, indiferent de cetăţenia acestora, fără încheierea unui contract individual de muncă.

CITESTE SI:

Oferta bogata de locuri de munca pentru absolventi4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor