Puşcărie pentru trafic de migranţi. Lua 2.000 de euro/migrant

De Ioana Costas
2Comentarii
Purcariu Adrian George Foto: I.C.
Purcariu Adrian George Foto: I.C.
Un arădean a profitat de situaţia din Siria şi a aderat la o reţea infracţională care trecerea fraudulos migranţi din Siria, via Turcia-Bulgaria-România, urmând ca aceştia să fie trecuţi ilegal frontiera româno-ungară. Este vorba despre Purcariu Adrian George, care a fost dat în urmărire naţională după ce a fost condamnat pentru trafic de migranţi şi grup infracţional organizat. A fost prins de poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Arad, Purcariu sustrăgându-se executării pedepsei. Potrivit DIICOT Buzău, Purcariu lua între 1.500 şi 2.000 de euro pentru un migrant.

În urmă cu un an de zile, aradon.ro scria că Purcariu Adrian George a fost trimis în judecată de procurorii DIICOT Buzău pentru că făcea parte dintr-o grupare de criminalitate transfrontalieră specializată în traficul de migranţi care acţiona pe relaţia Turcia-Bulgaria-România, cu extensie pe teritoriul Ungariei. Purcariu a fost judecat, alături de alte opt persoane (care făceau parte din grupare), pentru grup infracţional organizat, trafic de migranţi și trafic de migranți în scopul obținerii de beneficii materiale în formă continuată, primind o condamnare de 3 ani şi 8 luni de închisoare. Pentru că se sustrăgea executării pedepsei, Purcariu a fost dat în urmărire naţională, fiind de negăsit. Însă, în 30 octombrie, magistraţii Tribunalului Buzău au emis un mandat de executare a pedepsei cu închisoare pe numele lui Purcariu, pe care poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Arad l-au pus în aplicare. Astfel, la sfârşitul săptămânii trecute, poliţiştii l-au depistat pe Purcariu Adrian George pe raza municipiului Arad. Acesta a fost încarcerat în Penitenciarul Arad.

În concret, reţeaua din care făcea parte Purcariu a profitat de situaţia din Siria, reuşind să treacă fraudulos frontiera din Siria spre Turcia un număr de 41 de migranţi. Aceştia erau apoi aduşi de reţeaua infracţională până la graniţa bulgaro-română. De aici, migranţii erau transportaţi la Constanţa – unde reţeaua avea locuri de întâlnire. De aici, migranţii erau transportaţi la Arad, unde membrii reţelei intenţionau să-i treacă fraudulos frontiera româno-ungară. Purcariu Adrian George îşi punea la dispoziţie autovehiculele pentru transportul migranţilor, luând, potrivit procurorilor DIICOT Buzău, între 1.500 şi 2.000 de euro pe cap de migrant. În timpul anchetei procurorilor DIICOT Buzău, în ceea ce-l priveşte pe Purcariu Adrian George „a fost instituită măsura sechestrului asiguratoriu pentru două autoturisme de lux și o autoutilitară, folosite la transportul unora dintre migranți, asupra unei sume de 6.000 de euro și asupra mai multor materiale de construcție, cumpărate de unul dintre inculpați, respectiv Purcariu Adrian George, cu bani proveniți din activitatea infracțională”.

Potrivit procurorilor DIICOT Buzău – cei care au destructurat reţeaua şi au trimis-o în judecată, „inculpații Menzat Senol, Tavlak Kemal, Ismail Remzi, Iancu Stere, Andrei Stan, Nedeloiu Viorel, Haran Ilhami, Purcariu Adrian George (arestați preventiv de către Tribunalul Buzău) și Burtic Darius Călin – împotriva căruia s-a luat măsura controlului judiciar – au recrutat, cazat, îndrumat, călăuzit și transportat, în scopul trecerii frauduloase a frontierei de stat româno-ungare, 41 de migranți, dintre care 33 de sirieni, 4 turci de origine kurdă, 3 afgani și un marocan, în perioada cuprinsă între cea de-a doua decadă a lunii ianuarie 2014 și până în ziua de 12 martie 2014, când a fost constatată ultima infracțiune flagrantă reținută în sarcina grupului infracțional. În concret, pe fondul situației catastrofale pe plan umanitar provocată de războiul civil din Siria, mai multe persoane din această țară au pus bazele unei grupări infracționale cu conexiuni pe teritoriul Turciei și, în baza înțelegerilor dintre aceste persoane, loturi masive de migranți din Siria au fost trecute fraudulos peste frontiera de stat, ajungând în Turcia – Istanbul. Odată ajunse în această localitate, loturile au fost triate și preluate de veriga turcă a grupării infracționale, în care un rol activ l-a avut numitul Ozturk Salcuk, cetățean turc. Migranții erau conduși până în apropierea frontierei bulgaro-române, de unde erau preluați de inculpatul Menzat Senol, cetățean român, care îi călăuzea și îndruma, însoțindu-i pe cale terestră până în locuri de întâlnire din județul Constanţa, stabilite de comun acord cu inculpații Tavlak Kemal – cetățean turc cu domiciliul în România, Ismail Remzi – cetățean român și Iancu Stere – șofer al celor în cauză. Din municipiul Constanța, migranții erau preluați de inculpatul Andrei Stan, persoană cu multiple condamnări, existând suspiciunea rezonabilă că inculpatul este cel care coordona activitatea de transport al migranților din municipiul Constanța până în municipiul Arad, în scopul trecerii frauduloase a acestora peste frontiera de stat româno-ungară, în zona de competență a Punctul de Trecere a Frontierei Vărșand. În baza înțelegerilor telefonice fixate cu liderul grupării infracționale Ozturk Selcuk, inculpatul Andrei Stan prelua transfugi și de la aceste centre și îi transporta în municipiul Arad, tot în scopul trecerii lor frauduloase peste frontiera de stat româno-ungară. În concret, migranții erau trecuți în mod clandestin peste frontiera de stat româno-ungară de către inculpatul Burtic Darius Călin, cu vehicule puse la dispoziție de inculpatul Purcariu Adrian George ori Andrei Stan”.

Totodată, procurorii au mai precizat că membrii reţelei percepeau între 9.000 și 10.000 de euro, de la plecarea din Siria, pentru fiecare migrant, iar cea mai mare parte din sumă era cedată verigii infracționale din România. Potrivit DIICOT Buzău, Purcariu Adrian George percepea 1.500-2.000 de euro/migrant, banii venind prin mandat de transfer din Turcia de la liderul grupării Ozturk Selcuk.

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Biroul Teritorial Buzău au lucrat la acest caz în colaborare cu ofițerii de poliție judiciară din cadrul S.C.C.O. Arad și Buzău.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor