Reabilitare cu apă pe pereți și gaură în balcon

De Monica Ardelean
15Comentarii
Reabilitare cu apă pe pereți și gaură în balcon
Firma care reabilitează blocul Y13, din cartierul „Aurel Vlaicu” a uitat să aducă un geam pentru un balcon care a fost închis.

Au crezut că a dat norocul peste ei când blocul în care locuiau a fost inclus în Programul Local privind creșterea performanței energetice a blocurilor de locuințe din Municipiul Arad. Se întâmpla în anul 2009 când Blocul Y13 s-a aflat pe lista celor 58 de blocuri incluse în Hotărârea nr.62 din din 26 februarie 2009. De atunci s-au mai schimbat lucrurile, s-au schimbat programele, au mai fost alocați bani și din bugetul de stat, și din fonduri structurale și, după ce în 2013 s-a aprobat documentația tehnică, în această vară au început lucrările. Cu stângul, spun locatarii, care se plâng de calitatea lucrărilor celor care mai au puțin timp la dispoziție să finalizeze lucrarea.
Sunt trei scări, 60 de apartamente și cel puțin două sunt probleme. La una dintre scări, locatarii s-au trezit că pe pereții care niciodată nu erau uzi, care erau protejați de rafalele de ploaie, chiar dacă erau exteriori, acum curge apa pe ei.

Oamenii spun că ceva nu e bine la acoperiș. Muncitorii cu care au stat de vorbă susțin că ploaia e de vină, nu calitatea lucrării. Și apa se scurge de când au început ploile.
La o altă scară, însă, vina nu mai poate fi dată pe ploaie, ci doar pe lipsă de bun simț. Un balcon al unui apartament de la primul nivel a rămas fără un geam. A fost închis cu termopan, cum prevedea proiectul, dar nu chiar de tot, pentru că a rămas un spațiu gol în locul unui geam. Au pus balconul dar, nu se știe din ce motive, una dintre sticle lipsește cu desăvârșire. Și chiar dacă au mai trecut muncitorii pe acolo, nu au mai venit cu geamul lipsă. De câteva săptămâni. Nici nu au dat vreo explicație. Pur și simplu arădeanul a rămas cu o gaură în balcon. Prin care poate vedea mai bine materialele de construcții din spatele blocului care zac acum în ploaie, în așteptarea vremurilor mai bune.

Costuri lucrare

Valoarea totală a investiției a fost evaluată la 353.282 euro din care, după cum spune anexa 19 de la HG 92 din 25.04.2013, suma de 300.009 euro este destinată doar pentru construcții și montaj. Adică pentru mâna de lucru, pentru efectuarea lucrării. 300.000 euro încasează firma care trebuie să execute o lucrare de calitate la acest bloc cu patru etaje și trei scări. Deocamdată calitatea lasă de dorit. Dar indiferent cum va ieși, locatarilor le revine să plătească 20% din valoarea investiției, adică undeva la 70.000 euro. Toate neregulile încă mai pot fi rezolvate de către executant, lucrarea nu a fost recepţionată şi încă mai e timp pentru orice remediere.15Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor