Revoluţia la Arad, prima zi

De Simion Todoca
FOTO: V. Goran
FOTO: V. Goran
Prima zi de manifestări dedicate revoluţiei arădene din decembrie 1989 s-a încheiat la ora 18,00, prin comemorarea martirilor.

Ca de fiecare dată, fără niciun fel de discursuri sau judecăţi, ci într-o atmosferă de pioşenie, de reculegere şi rememorare a momentelor de groază şi speranţă, pe care unii dintre noi le-am traversat scăpând teferi, în timp ce alţii au plătit cu viaţa pentru ca noi să fim liberi.Ca în fiecare an, pe data de 21 decembrie a fost refăcut „traseul” revoluţiei arădene, având loc slujbe religioase şi depuneri de coroane în toate punctele „fierbinţi”. Ca şi revoluţia, manifestările au început la Orologerie, la ora 7.40, oră la care muncitorii au plecat în marş. S-a continuat cu Strungul, Biserica Paraclisul Martirilor de la UTA, Troiţa Eroilor din cimitirul Eternitatea, Crucea Eroilor din Piaţa Revoluţiei. Ziua s-a încheiat cu momentele de reculegere în amintirea martirilor, la monumentul din Piaţa Palatului Administrativ, ridicat în cinstea lor.

Marţi, 22 decembrie, la ora 11.00, în Piaţa Revoluţiei – Monumentul Eroilor, se desfăşoară ceremonia solemnă cu participarea: asociaţiilor de revoluţionari, reprezentanților autorităţilor și instituțiilor publice, reprezentanților bisericii, universităților, partide politice, ONG-uri etc. Ulterior, vor mai avea loc ceremonii la Sediul IPJ Arad – Monument (ora 12.00), Garnizoana Arad – Monument Subcetate (ora 13.00), Monumentul Eroilor de pe Făt-Frumos (ora 14.00). Ca întotdeauna, pe 23, la ora 12.00, va fi comemorat maghiarul Toth Sandor, la monumentul de lângă Podul Decebal, unde vor fi prezenţi reprezentanţi ai familiei Toth, precum şi ai unor instituţii publice din Ungaria.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !