Riscă să piardă sprijinul de la APIA

De Diana Dutu
1Comentariu
Va fi presiune în finalul perioadei de depunere a cererilor FOTO: JA
Va fi presiune în finalul perioadei de depunere a cererilor FOTO: JA
Atenţionare: cererile fermierilor programaţi dar neprezentaţi ar putea fi respinse ca tardiv introduse.

ARAD. Doar 24% dintre fermierii arădeni înregistraţi în campania 2014 au depus până în prezent cerere unică de plată la APIA. În cifre exacte, e vorba de 5.678 de fermieri din totalul celor 23.644 de anul trecut.
„Instituţia noastră a trimis prin poşta română invitaţii fermierilor pentru a se prezenta la depunerea cererilor unice de plată, programându-i pe zile şi pe ore, efectuând astfel un efort financiar considerabil în condiţii de constrângeri bugetare. Dar, din totalul fermierilor programaţi până la această dată, s-au prezentat doar un procent de 45%” – precizează Gheorghe Alda, director al APIA Arad.

Demersuri peste demersuri

Eforturile reprezentanţilor instituţiei au continuat. Fermierii care au fost programaţi şi nu s-au prezentat, au fost contactaţi telefonic şi invitaţi personal de către angajaţii APIA în vederea depunerii cererii unice de plată. „Nici ulterior acestei metode nu s-au respectat programările făcute” – informează directorul APIA Arad.
S-a trecut la pasul următor. Adică s-au făcut demersuri la un alt nivel. „Instituţia noastră a făcut demersuri la reprezentanţii unităţilor administrativ teritoriale, la primari, secretari şi la responsabilii cu registrul agricol, solicitându-le acestora să manifeste rol activ şi eficienţă în procesul eliberării înscrisurilor necesare a fi depuse de către fermieri la dosarele cererilor unice de plată. Fermierii nu au respectat nici de această dată programările făcute” – spune Gheorghe Alda.
S-au făcut demersuri şi la Prefectura Arad, solicitându-se sprijin în sensibilizarea unităţilor administrativ teritoriale pentru a emite în mod eficient şi în conformitate cu prevederile legale speciale înscrisurile necesare fermierilor în vederea depunerii cererilor unice de plată.

Semnal de alarmă

APIA are capacitatea de a prelua toate cererile programate dar, în condiţiile în care fermierii nu se prezintă atunci când sunt programaţi, se va crea un decalaj ce va conduce la o presiune mare asupra instituţiei în ultimele două săptămâni.
„Instituţia noastră lucrează şi în weekend-uri, până la data de 15 iunie, pentru ca toţi fermierii să reuşească să depună cererile de plată, dar dacă aceştia nu respectă programările, unii dintre ei nu vor reuşi să depună în termen cererile unice de plată, riscând ca cererile lor să fie respinse ca tardiv introduse” – încheie directorul APIA Arad.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor