Romanii, pe locul 90 la fericire, in lume

De Simona Butaru
Reactualizat la:
Romanii, pe locul 90 la fericire, in lume
România ocupă locul 90 din 165 într-un top mondial al… fericirii! Ne situăm după ţări ca şi Ghana (locul 86, Kyrgyzstan – locul 89, Kosovo – locul 83, Vietnam – locul 63, Surinam – locul 40).

LONDRA. Studiul intitulat Raportul Fericirii Mondiale a fost publicat de John Helliwell (şeful Departamentului Economic al Universităţii British Columbia), Richard Layard (directorul Programului de Wellbeing – n.r. bunăstare – al Centrului de Performanţă Economică din Londra) şi Jeffrey Sachs (profesor în Managementul Politicilor de Sănătate la Universitatea Columbia).

Ce contează în determinarea fericirii sau a satisfacţiei de viaţă a unei naţiuni? Veniturile, desigur, contează pentru toată lumea, dar în special pentru cei… săraci. După cum arată raportul, locuitorii din cele mai bogate ţări sunt mult mai fericiţi decât cei din ţările sărace. Cei mai fericiţi oameni din lume trăiesc în Europa de Nord (Danemarca – locul 1, Norvegia – locul 2, Elveţia – locul 3, Finlanda – locul 4, Suedia – locul 5). Cei mai nefericiţi sunt cei care locuiesc în Africa: Ruanda, Burundi, Republica Central-Africană, Benin şi Togo – pe ultimul loc în clasament.

Vecinii

Dintre ţările cu care se învecinează România, menţionăm Bulgaria – clasată pe locul 144, Serbia – locul 106, Ungaria – locul 110, Ucraina – locul 87 şi Republica Moldova – locul 53.

În studiul realizat cu un an înainte, România ocupa locul 80, ţara noastră numărându-se astfel printre multe alte ţări în care fericirea populaţiei a pălit.

Factori luaţi în calcul

Ce s-a luat în calcul în amplul document? Venitul este doar unul dintre mulți alţi factori care explică variația în fericire între oameni. Ceilalți factori în afară de venit pot fi împărțiţi în cei de ordin social și cei care sunt de ordin personal.

Țările diferă enorm în privinţa puterii rețelelor lor de sprijin social – dacă, de exemplu, în caz că o persoană are probleme se poate sau nu baza pe rude sau prieteni. Sunt diferenţiate şi în funcție de gradul de corupție la nivel de guvern și de afaceri și, desigur, în funcţie de libertatea și securitatea personală. Situația pieței forței de muncă a fost şi ea luată în calcul.

Sănătatea fizică este, de asemenea, un factor important care influențează fericirea, spun specialiștii.

Valorile individuale sunt, totodată, luate în calcul. Oameni cărora le pasă mai mult de alte persoane sunt, ei înşişi, în medie, mai fericiţi. Psihologii şi neurologii au arătat că formarea în altruism crește fericirea unei persoane.

Depresia

Unul dintre capitolele lucrării publicate de experţii de talie mondială (lucrare care se actualizează în fiecare an) se concentrează asupra sănătăţii mintale. Se arată că sănătatea mintală este cel mai important determinant al fericirii individuale (în fiecare caz în care acest lucru a fost studiat).

Aproximativ 10% din populaţia lumii suferă de depresie clinică sau tulburări de anxietate.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !