Săgeata verde: atracția turistică nefolosită a județului Arad

De Vasile Obsitos
18Comentarii
Săgeata verde: atracția turistică nefolosită a județului Arad
© FOTO: V. Obsitos
Săgeata Verde a făcut prima cursă pe 1 decembrie 1906, însă atunci folosea automotoare benzo-electrice, iar din 1907, două locomotive cu abur. Acum și-a reluat vechiul traseu.

Celebrul tren de epocă „Săgeata Verde”, primul tren electric din România, a reînceput de duminică să circule regulat pe traseul Arad-Ghioroc. Mai exact, în fiecare zi de duminică. La începuturi, în urmă cu mai bine de 100 de ani, în 10 aprilie 1913, la Ghioroc a fost inaugurată prima cale ferată electrificată din estul Europei şi a opta din lume. Dacă la început trenul aducea ţăranii din Podgoria Aradului în Arad ca să-şi vândă marfa, în zilele noastre trenul duce turiştii de la oraş ca să descopere atracţiile Podgoriei Aradului. Cursa, care costă 20 de lei, este operată de către Consiliul Judeţean Arad şi Compania de Transport Public Arad. Dacă unii turişti au venit din curiozitate, pentru alţii Săgeata Verde trezeşte amintiri. Rezervări de bilete şi mai multe detalii găsiţi pe pagina dedicată trenului, la adresa www.sageataverde.ro.

Relansarea unui simbol

„Ne-am propus să relansăm acest simbol al judeţului, «Săgeata Verde» fiind unul dintre elementele importante pentru turismul din Podgoria Aradului. Trenul, care va circula în fiecare zi de duminică din această vară, pleacă din municipiul Arad şi opreşte în localităţile Vladimirescu, Sâmbăteni şi Ghioroc”, au declarat reprezentanții CJA. La Sâmbăteni, turiştii au fost întâmpinaţi de către primarul comunei Păuliş cu pâine şi sare, dar şi ţuică şi dansuri populare. „Reintroducerea trenului Săgeata Verde a fost cerută la toate dezbaterile pe strategia turismului, fiind considerată un atuu al zonei”, a declarat Ioan Turcin, primarul comunei Păuliș.

Preţul unui bilet este de 20 de lei

Turiştii care cumpără bilete călătoresc pe ruta Arad – Ghioroc cu automotorul Ganz fabricat în 1913 și care a fost restaurat de Fabrica de Vagoane Astra Călători în anul 1995. Biletul de călătorie asigură, de asemenea, accesul la Muzeul Transportului Arădean şi la Muzeul Viei şi Vinului din Ghioroc, dar şi transport înapoi la Arad cu orice mijloc al Companiei de Transport Public Arad care circulă pe relaţia Ghioroc-Arad.

Depoul de la Ghioroc, muzeu

Discuţiile mai vizează şi transformarea depoului de la Ghioroc într-un veritabil Muzeu al Tramvaiului arădean, având ca exponat principal Săgeata Verde. Muzeul de la Ghioroc va avea personal angajat din partea Companiei de Transport Public Arad, fiind deschis publicului larg în week-end. Conducerea CJA a anunţat şi înfiinţarea, la Ghioroc, a Muzeului Transporturilor Arădene. Primele exponate şi machete ar putea să apară în muzeu către sfârşitul anului 2017.

Sunt foarte entuziasmat de acest început și sper să refacem din Săgeata Verde o marcă a Aradului – Iustin Cionca18Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor