Salariul minim creşte tariful paznicilor de la CJA

De Alin Gherasim
1Comentariu
Paza CJA va fi mai scumpă FOTO: A.G.
Paza CJA va fi mai scumpă FOTO: A.G.
Direcţia Publică de Pază a cerut Consiliului Judeţean creşterea tarifului practicat pentru paza instituţiilor publice.

Creşterea salariului minim pe economie afectează, indirect, şi bugetul Consiliului Judeţean Arad (CJA). Direcţia Publică de Pază (DPP) a înaintat către CJA un referat prin care solicită majorarea tarifului de pază începând cu data de 1 octombrie 2015. Din anul 2013 şi până acum, tariful era de 11 lei pe oră pentru fiecare agent de pază. Acum DPP ar vrea să primească 12 lei pe oră pentru fiecare agent care prestează servicii de pază. CJA este unul dintre puţinii clienţi care au rămas la Direcţia de pază, după ce aceasta s-a reorganizat în urma desfiinţării Corpului Gardienilor Publici. De ce vor şefii paznicilor bani mai mulţi? Răspunsul se regăseşte chiar în referatul primit de CJA. „Direcţia Publică de Pază, prin adresa nr. 319/13.08.2015, propune spre aprobare un tarif majorat, cu începere de la 01.10.2015, la 12,00 lei/oră/agent pază faţă de 11,00 lei/oră/agent pază, tarif practicat până în prezent de la 01.01.2013. Solicitarea de majorare este motivată de creşterea salariului minim pe economie de la 1 iulie 2015 la 1050 lei/lună, în creştere cu 75 de lei, şi cu 150 lei de la 01.01.2015, majorare care nu a fost absorbită în tarif. Salariul minim de 1.050 de lei se acordă pentru un program complet de lucru de 168,667 ore în medie pe lună în anul 2015, reprezentând 6,225 lei/oră”, se arată în solicitarea DPP.

Cât plăteşte CJA?

Deşi DPP se află în subordinea directă a Consiliului Judeţean, instituţia plăteşte paza oferită de direcţie. Ţinând cont de faptul că paza sediului CJA este asigurată non-stop, Consiliul va plăti 288 de lei pe zi către DPP. Dacă facem o medie de 30 de zile pe lună, 8.640 de lei ajung lunar din conturile CJA în cele ale Direcţiei Publice de Pază. Aproximativ jumătate din bani se îndreaptă spre plata salariilor agenţilor, iar restul se duc spre plata superiorilor, a personalului din birou şi a taxelor şi impozitelor către stat. Anual, CJA va plăti peste 100.000 de lei către DPP.

Se tem de amenzi

DPP a solicitat majorarea tarifului pentru a acorda salariul minim pe economie către agenţii angajaţi. În referatul prin care se solicită creşterea tarifului se precizează faptul că angajatorii care nu acordă salariul minim pe economie riscă să fie amendaţi de Inspectoratul Teritorial de Muncă cu sume cuprinse între 1.000 şi 2.000 de lei.

Taguri: , , , ,


1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor