Salvamontiștii se pregătesc în Munții Bucegi

De Valentin Goran
Salvamontiștii se pregătesc în Munții Bucegi
© FOTO: Ion Sanduloiu si Bogdan Dinoiu
Pentru obținerea nivelelor III și IV, trei arădeni din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Arad se vor pregăti la Centrul Național de Pregătire Salvamont Padina din Munții Bucegi.

Trei arădeni vor participa, în perioada 19 februarie – 9 martie, la cursurile Școlii Naționale Salvamont în Centrul Național de Pregătire Salvamont Padina din Munții Bucegi. Cursanții se vor specializa în perioada 19 – 29 februarie pentru nivelul III, respectiv 1 – 9 martie pentru nivelul IV. Cursurile sunt organizate de Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani din România, fiind anunţaţi participanţi din Alba, Argeș, Bacău, Bihor, Borșa, București, Caraș-Severin, Dâmbovița, Gorj, Harghita, Mureș, Predeal, Satu Mare, Sibiu, Sinaia, Vatra Dornei și Vâlcea.

720 de ore de pregătire

Această profesie nu este deloc una ușoară, însă este una care îți oferă satisfacții. Pregătirea pentru a deveni salvamontist „cu acte în regulă” este destul de lungă. Ciclul de pregătire al unui salvamontist se desfăşoară pe durata a minimum doi ani, perioadă în care acesta participă la 400 de ore în centrul de pregătire judeţean al echipei din care face parte şi 320 de ore, împărțite în patru sesiuni de câte zece zile, două sesiuni de vară şi două de iarnă, pe nivelurile „începător” şi „avansat”.

După parcurgerea şi absolvirea acestor etape, cursantul susţine un examen de atestare, în urma căruia primeşte certificarea că poate profesa ca salvator montan. La fiecare trei ani salvatorii montani susţin un examen de re-atestare prin care li se testează capacitatea de a mai desfăşura această profesie. Conform cadrului legislativ naţional, salvatorii montani sunt singurele persoane abilitate profesional să intervină pentru salvarea persoanelor accidentate în zona montană.

18 membrii în Arad

„Formația Județeană Salvamont din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Arad funcționează cu un număr de 6 salvatori montani atestați din care 3 angajați și 3 voluntari, dar și alți 12 membrii aspiranți voluntari printre care se numără și cei trei care vor urma cursurile Şcolii Naţionale Salvamont, nivelul III și IV din Padina”, a declarat Mihai Besesek, șeful Serviciului Public Județean Salvamont Salvaspeo Arad.

Foto Bogdan Dinoiu (1)

FOTO: Bogdan Dinoiu

Foto Bogdan Dinoiu (3)

FOTO: Bogdan Dinoiu

Foto Ion Sanduloiu

FOTO: Ion Sanduloiu0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !