Săvârşinenii plâng după Rege

De Daniel Scridon
Reactualizat la:
41Comentarii
Săvârşinenii plâng după Rege
Moartea Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, a îndurerat comuna de pe Valea Mureşului.

Anunţul făcut de Casa Regală a României, cu decesul Majestăţii Sale, Regele Mihai I al României, a provocat tristeţe în rândul locuitorilor comunei Săvârşin. Timpul parcă s-a oprit în loc. Oamenii au ieşit pe uliţă şi rememorează, cu nostalgie, fragmente din întâlnirile avute cu Regele Mihai. Poveşti (ne)spuse despre cel pe care l-au considerat un simbol al demnităţii, nobleţii şi înţelepciunii.

Primarul comunei Săvârşin, Ioan Vodicean, este printre puţinii oameni din localitatea de pe Valea Mureşului care a avut privilegiul de a sta, pentru ultima oară, la aceeaşi masă cu Regele Mihai I al României. S-a întâmplat în a doua zi a Crăciunului din 2014, la tradiţionala masă festivă, unde de fiecare dată era invitat, alături de preotul Bisericii Ortodoxe din comună. A fost ultima oară când Regele a păşit pe Domeniul de la Săvârşin.

Din 2001, când s-a (re)întors la Săvârşin după ce a fost forţat să abdice, în anul în care şi-a recuperat proprietăţile în justiţie, nu a fost Crăciun fără ca Familia Regală, în frunte cu Regele Mihai I, să fie în mijlocul săvârşinenilor. A devenit o tradiţie să primească la Castel, lângă bradul împodobit, cetele de colindători şi să împartă cadouri familiilor nevoiaşe.

Era extrem de iubit şi apreciat de locuitorii din zonă. Primarul Vodicean îşi aminteşte că Regelui îi plăcea să viziteze împrejurimile, să meargă pe la casele unde îşi amintea că înainte de 1947 locuiau oameni dragi lui.

„Se punea pe povestit cu urmaşii foştilor lui amici. Era tare îndrăgit pentru simplitatea şi bunătatea afişată cu orice ocazie. Mi-aduc aminte că în 2001, la prima vizită la Săvârşin, a ţinut mult să meargă să viziteze familia şi casa Aniţescu, al celui care a fost vizitiul său înainte de abdicare” – spune primarul Vodicean. Care a mai ţinut să amintească faptul că regretatul Rege Mihai I şi-a condus singur autoturismul pe drumurile din zona Săvârşinului până la împlinirea vârstei de 90 ani.

„Am primit cu mare tristeţe vestea încetării din viaţă a Majestăţii Sale, o figură emblematică pentru istoria României, o pierdere uriaşă pentru comunitatea din Săvârşin. Ne rugăm bunului Dumnezeu să-i dea odihnă veşnică, iar noi, săvârşinenii, împreună cu Biserica Ortodoxă, vom organiza o slujbă de pomenire în memoria Regelui Mihai I. Data urmează a fi stabilită funcţie de calendarul funeraliilor ce va fi anunţat de Casa Regală” – ne-a mai spus Ioan Vodicean, primarul comunei Săvârşin, care va conduce delegaţia oficială a celor din comuna atât de dragă regretatului rege la funeraliile de la Noua Catedrală Arhiepiscopală şi Regală de la Curtea de Argeş.

Ultima acţiune

Ultima sa acţiune legată de Săvârşin vizează trimiterea maşinilor de colecţie la Muzeul Regal al Automobilului de la Castelul Săvârşin – inaugurat pe 25 octombrie 2011, cu ocazia aniversării vârstei de 90 ani a Majestăţii Sale – , pentru o expoziţie care se va deschide în luna mai 2018. Este vorba despre patru Jeep-uri din colecţia Regelui Mihai din Elveţia, maşini militare fabricate în anii 1940.

REGELE MIHAI I - DECORATII - PERSONALITATI
Regele Mihai I al României a murit astăzi, după ce la începutul lunii martie 2016 anunța că se retrage din viața publică, fiind grav bolnav de leucemie și cancer de piele.La sfârșitul lunii noiembrie, Principesa Margareta, custodele Coroanei Regale, a precizat, la un eveniment că sănătatea Majestăți...
Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj de condoleanțe după decesul Regelui Mihai I al României, în care a anunţat că ţara noastră va institui zile de doliu naţional în memoria sa. UPDATE ”Reprezentanţii Guvernului şi cei ai Casei Regale au avut astăzi, la Palatul Victoria, o întâlnire...41Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor