Scadenta la declaratii de venit

De Simona Butaru
Reactualizat la:
Scadenta la declaratii de venit
Fiscul arădean, despre scandenţe la declaraţii, contribuţii la asigurări sociale şi baza lor de calcul.

ARAD. Persoanele fizice care desfăşoară activităţi independente, cum sunt: întreprinzătorii titulari ai unei întreprinderi individuale; membri ai întreprinderilor familiale; persoanele cu statut de persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice; persoanele care realizează venituri din profesii libere; persoanele care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală, la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă, “au calitatea de contribuabili la sistemul public de pensii, in conformitate cu prevederile art.296^21 din Codul fiscal”, informează Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice, şi ar putea datora contribuţie de asigurări sociale.

Date exacte

„Contribuabilii persoane fizice, impuse în sistem real, care în anul fiscal 2014 au realizat un venit anual (încasări minus cheltuieli deductibile, exclusiv contribuţiile sociale) mai mare sau egal cu suma de 9.648 lei (respectiv 804 lei/lună pentru cei care nu au desfăşurat activitate întregul an fiscal), datorează contribuţie de asigurări sociale pe anul 2015.
De asemenea, persoanele impuse pe bază de normă de venit datorează contribuţie de asigurări sociale, în cazul în care pe anul fiscal 2015 norma de venit anuală la care sunt impuse este mai mare sau egală decât suma de 10.140 lei (respectiv 845 lei/lună).

Declaraţii

Drept urmare, informează Fiscul arădean, contribuabilii care se află în una din aceste situaţii şi nu sunt asiguraţi în sisteme de asigurări sociale (nu sunt salariaţi, pensionari sau asiguraţi ai vreunui sistem de asigurări sociale) au obligaţia să depună “Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii” formular cod 600 pentru anul 2015, la organul fiscal competent.
Termenul pentru depunere este data 2 februarie 2015.
De asemenea, tot până la 2 februarie 2015, este scadent termenul de depunere a formularului 220 ,,Declaraţie privind venitul estimat” pentru anul fiscal 2015 în cazul persoanelor fizice autorizate care optează pentru schimbarea regimului de impozitare, respectiv impunerea pe baza normelor de venit sau în sistem real, pe baza datelor din evidenţa contabilă.

Baza de calcul

“Venitul lunar bază de calcul pe anul 2015 este venitul declarat prin declaraţia 600, care nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat şi nici mai mare decât echivalentul a de 5 ori acest câştig, respectiv, venitul asigurat trebuie sa fie minim 845 lei/ lună şi maxim 12.075 lei/ lună. Cota de contribuţie este de 26,3%.
Precizăm faptul că, contribuabilii care potrivit legii nu datorează contribuţie obligatorie de asigurări sociale, pentru că au venituri sub plafonul menţionat mai sus, dar vor să se asigure în sistemul de asigurări sociale de pensii, pot încheia contracte de asigurare la Casa Judeţeană de Pensii, în baza art. 6, alin 2, din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare”, subliniază reprezentanţii AJFP Arad.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !