Școli arădene care dispar din sistem

De Monica Ardelean
Reactualizat la:
2Comentarii
Numărul mic de elevi a dus la închiderea școlilor
Numărul mic de elevi a dus la închiderea școlilor
Rețeaua școlară pentru 2016-2017 a primit avizul din partea Inspectoratului Școlar Județean Arad.

Prima ședință a Consiliului de Administrație al IȘJ Arad din 2016 s-a finalizat cu definitivarea rețelei școlare pentru anul școlar următor. Urmează ca votul definitiv să fie dat în Consiliul Local, probabil în prima ședință din acest an. Ce s-a decis? Unele unități dispar de pe harta școlilor din județul Arad, dar vor intra altele în sistem. Cauza principală este fluctuația numărului de elevi. Acolo unde numărul acestora a scăzut vertiginos, au fost desființate unități școlare. Este vorba despre școlile primare din Mărăuș (comuna Craiva), Belotinț (comuna Conop), Revetiș și Crocna (comuna Dieci). Tot pe lista celor care ies din sistem sunt și grădinițele din Bârzești (comuna Archiș), Chelmac (comuna Conop), Păiușeni (comuna Chisindia), precum și o grădiniță din municipiu, Grădinița cu program normal nr.13, structură a Grădiniței PP14.

Acolo unde s-au adunat mai mulți elevi (fie că au venit după ce au dispărut școli din sate, fie că a fost înregistrat un salt demografic în zonă) , au fost reînființate unități școlare precum Școala primară din Chelmac (comuna Conop) sau Grădinița cu program normal din Joia Mare (comuna Almaș).

Nu s-a discutat

S-a renunțat se pare la măsurile care vizau liceele tehnologice „Iuliu Moldovan” și „Henri Coandă” , situația lor fiind reluată în discuție, după repartizarea computerizată a elevilor de clasa a VIII-a, când se va ști dacă se pot face sau nu clasele. Numărul de norme și de clase este fixat de la minister, județele fiind obligate să se încadreze în parametrii indicați. „Nu este normal ca Bucureștiul să stabilească care este numărul de clase și câte norme trebuie să fie în Arad. Situațiile la nivelul fiecărui județ și mai departe la nivelul fiecărei comune și oraș diferă foarte mult. În plus, păstrarea costului standard per elev la acest cuantum chiar dacă majorat, tot insuficient, nu ajută deloc sistemul de învățământ. Trebuie găsite soluții care să ajute sistemul de învățământ, nu să îi stopeze dezvoltarea”, a precizat Dănuț Ieneșescu, liderul SDÎ Arad.

Învățământ privat

Dacă din lista grădinițelor private va fi ștearsă Grădinița Oaza copiilor și Grădinița Vanda, vor apărea în schimb trei noi grădinițe cu program prelungit „Licurici”, „Toy Story” și „Mary Poppins”.2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor