Se caută cumpărător pentru 22 de kilograme de aur

De Diana Dutu
Reactualizat la:
3Comentarii
Se caută cumpărător pentru 22 de kilograme de aur
Grupul de lingouri mari, lingouri mici, bare de diferite modele şi monezi se vinde integral, la preţul de 130 de lei/gram.

Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Arad caută cumpărător – persoană fizică sau juridică autorizată de ANPC – pentru 22,170 kilograme de aur. „Marfa” a fost confiscată în urmă cu trei ani de la un cetăţean turc care nu avea pentru ea acte de provenienţă.

„În fapt, la data de 19 septembrie 2012, la intrarea în ţară, cu trenul, pe la punctul de trecere a frontierei Curtici, s-a prezentat un cetăţean turc, având în bagajele personale bunuri din metal galben în greutate de 22,170 kg, fără a prezenta acte de provenienţă pentru acestea. Pe cale de consecinţă, angajaţii Inspectoratului Teritorial al Poliţiei de Frontieră au procedat la confiscarea bunurilor şi sancţionarea contravenţională a cetăţeanului de naţionalitate turcă” – se arată într-un comunicat al AJFP Arad.

Proprietate de stat

Împotriva procesului verbal de contravenţie a fost formulată plângere în instanţă, iar urmare procesului instanţa a pronunţat Sentinţa civilă definitivă şi irevocabilă de respingere a plângerii formulate de petent, în acest fel bunurile devenind proprietate de stat.

Stabilirea preţului

Ulterior, s-a procedat la expertizarea bunurilor în laboratoare autorizate de încercări metale preţioase din Arad şi Bucureşti, rezultând aur de diferite titluri (grade de puritate). În urma expertizării s-a stabilit preţul, raportat la valoarea de referinţă, ţinând cont de puritatea pieselor: 130 de lei/gram, inclusiv TVA.

Cele 22,170 kilograme de aur sunt compuse din lingouri mari, lingouri mici, bare de diferite modele şi monezi. Până în prezent, acestea au fost depozitate la unul din sediile Trezoreriei Statului.

Tentative de valorificare

„În conformitate cu prevederile art. 55 din HG 731/2007 privind aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei Guvernului nr. 14/2007 pentru reglementarea modului şi condiţiilor de valorificare a bunurilor intrate, potrivit legii, în proprietatea privată a statului, valorificarea se face doar prin vânzare directă către persoane fizice sau juridice autorizate de ANPC. Group-ul se vinde integral şi cu plata la facturare, urmare anunţurilor publicate de cel puţin două ori, la acelaşi preţ, iar în cazul în care nu există ofertanţi preţul se poate reduce, conform legii, cu până la maximum 25% din valoarea iniţială. Până în prezent au fost publicate 3 anunţuri publicitare la preţul de vânzare de 130 de lei/gram, inclusiv TVA, fără a se prezenta ofertanţi” – se mai arată în comunicatul celor de la Finanţe.

Posibilă explicaţie

Specialiştii opinează că lipsa ofertanţilor la cele trei tentative de vânzare iniţiate de AJFP Arad poate fi cauzată de tendinţa de scădere din ultima perioadă a cotaţiilor aurului pe pieţele internaţionale. Să vedem dacă lucrurile se vor schimba în viitor…

aur

aur2

aur3

aur4

aur53Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor