Secţia Pediatrie II, invadată de goange. „Îţi vine să îţi iei copilul şi să pleci din spital”

De Cristian Cotuna
Reactualizat la:
11Comentarii
Secţia Pediatrie II, invadată de goange. „Îţi vine să îţi iei copilul şi să pleci din spital”
Părinţii copiilor internaţi la Spitalul Judeţean Arad povestesc că scârboasele insecte mişună peste tot: prin paturi, pe chiuvetă, prin noptiere şi dulapuri, prin pereţi, pe la uşă, pe la geamuri, pe mâncare, pe medicamente, pe periuţa de dinți… „Circulă goangele într-o veselie!”

Imagini incredibile au fost filmate la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Arad, în Secţia de Pediatrie II, unde copiii sunt nevoiţi să doarmă în saloane pline cu goange care mişună peste tot. Scena de groază a fost surprinsă de către mama unui copil internat acolo. Imaginile au fost atât de înspăimântătoare, încât copilul a făcut o depresie şi are şi acum, după externare, coşmaruri!

Înfricoşaţi şi scârbiţi de insecte

Imaginile incredibile, cu goangele care circulă ca la raliu prin saloanele Secţiei de Pediatrie II, au fost filmate într-una din serile trecute. „Intrând în salonul 7, când am aprins becul, zburau goangele de pe dulap, prin paturi… A doua seară, joi noaptea, erau pe chiuvetă, prin sertare, la dulapuri, la copii, prin pereţi, pe la uşă, pe la geamuri… Circulau goangele într-o veselie!” – spune Mariana Stânca, mama unui copil internat la Pediatrie II.

Femeia care a filmat greţoasele insecte susţine că, noaptea, goangele vin cu zecile, spre disperarea copiilor şi a părinților. „Joi seara, la ora 11, copilul stătea pe hol că nu voia să intre în salon, că îi era frică de goange. Am mai avut un băieţel de 11 ani în salon şi când a văzut goangele în sertarul de la dulăpiorul lui de la pat, a vomitat, i s-a făcut greaţă. Copilul ăla nu a mâncat mai nimic cât a fost internat! Doar la insistenţele mele a băut nişte ceai şi a mâncat biscuiţi” – povesteşte mămica.

Speriaţi şi acasă

Prezenţa goangelor îi afectează atât de tare pe copii şi pe părinţii acestora, încât unii nu îşi revin nici după externare. „Copilul şi acuma îmi spune: hai, mama, cu mine la baie, că mi-e frică de goange! El tot caută goangele. I-am spus că nu avem acasă goange, că mama face curat tot timpul, dar lui tot îi e frică de goange. Sper să îi treacă fobia asta de goange şi să nu mai avem problema asta” – spune Mariana Stanca.

„E plin de goange peste tot”

Problema prezenţei goangelor în saloanele de la Pediatrie II este cunoscută în tot spitalul. Părinţii copiilor internaţi acolo nu pot decât să reclame şi să spere că situaţia se va rezolva înainte ca micii pacienţi să se îmbolnăvească şi mai rău sau să plece cu alte boli din spital.

„Dacă sunt goange în saloane? Da, sunt multe, multe; multe sunt. Circulă şi pe noptiere şi pe mâncare. Fata nu le-a văzut încă. Şi ziua şi noaptea, permanent sunt goange” – susţine mama unei mici paciente. O altă mămică adaugă: „Când îşi fac apariţia? Seara. Sunt multe? E groaznic, e plin peste tot, aici e plin, până şi în pat se urcă, peste tot. E groaznic, îţi vine să îţi iei copilul şi să pleci de aici. E infecţie, sunt microbi, se urcă goangele pe tine, peste tot, pe medicamente, pe mâncare…”

„Şi ziua sunt, sunt zile când apar şi ziua, dar seara e plin peste tot şi în pat… pe noptieră se plimbau, prin sertare – mi-a fost frică, dar ce sa fac? -, pe periuţa de dinţi, tot a fost numai goange! Am avut o roşie, era numai găuri, au mâncat roşia. Mănâncă orice găsesc” – povesteşte o altă mămică. „Nu se poate aşa ceva, vii la spital şi acasă îl duci cu mai multe boli” – punctează mama unui alt copil internat la Pediatrie II.

Explicaţiile autorităţilor

De cealaltă parte, noua conducere a spitalului susţine că încearcă să rezolve problema cât mai repede. Ni se prezintă documente potrivit cărora s-ar fi făcut dezinsecţie în 10 şi în 28 mai, dar şi în 30 mai – cu capcane. Dar în zadar…

„Cunoaştem problema, ieri s-a făcut a treia dezinsecţie, de ieri s-au pus şi capcane, ca măsuri suplimentare am schimbat şi soluţiile. Se va face de câte ori este nevoie şi vom continua să verificăm această problemă” – spune dr. Mircea Onel, director medical al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Arad.

Reprezentantul societăţii care se ocupă cu deratizarea în spital susţine că a încercat să scape de goange inclusiv cu leacuri băbeşti, însă acestea… rezistă. „Sunt probleme cu goangele la Pedi II… da, am mai încercat şi leacuri băbeşti, clădirea e o problemă. Se face cocktail de fiecare dată – K-othrine cu ficam – şi se pune gel pe la colţuri… De fiecare dată punem concentraţie mare dar, după o perioadă, trebuie să revenim” – explică Dragos Ifrim, reprezentant al firmei de deratizare. Acesta consideră că singura soluţie pentru ca goangele să fie exterminate ar fi ca secţia să fie evacuată o perioadă: „Pentru că e clădirea foarte veche, e posibil să nu scăpăm de ele. Doar dacă se închide clădirea şi se face cu fum…”11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor