Senatorul Igaş: „Un pas important pentru protejarea Cetăților dacice”

De Simion Todoca
4Comentarii
Traian Igaş
Traian Igaş
Senatul României a adoptat iniţiativa legislativă a senatorului Constantin Traian Igaş privind scoaterea din fondul forestier naţional a terenului pe amplasamentul căruia se află monumentului istoric Sarmizegetusa Regia – Grădiştea de Munte.

Igaş a promovat iniţiativa privind modificarea Codului Silvic în calitate de preşedinte al Comisiei parlamentare UNESCO.
„Această iniţiativă s-a cristalizat în urma vizitei de lucru efectuate de către comisie la Cetăţile dacice din Munții Orăștiei, a consultărilor pe care le-am avut cu cei din conducerea CJ Hunedoara şi a celorlalţi factori implicaţi în această problematică”, declară senatorul Constantin Traian Igaș.
Din discuţiile purtate şi din ceea ce s-a constatat la faţa locului, a reieşit că în incinta sitului arheologic, existenţa unor arbori căzuţi şi a unor arbori bolnavi care urmează să cadă peste părţi ale monumentului istoric (zidul cetăţii sau incinta militară), pun în mare pericol starea şi integritatea monumentului istoric, în condiţiile în care asupra acestor arbori nu se pot face intervenţiile de tăiere şi evacuare, având în vedere reglementările codului silvic aplicabile acestui perimetru.
„Prin scoaterea din fondul forestier a acestor monumente istorice cuprinse în Lista patrimoniului mondial UNESCO, pe care se află pe terenuri din fondul forestier al statului, se vor putea realiza studii, cercetări, proiecte şi execuţii de lucrări de întreţinere, conservare, restaurare şi punere în valoare a monumentelor istorice”, a declarat Igaş4Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor