(Şi) ITM instituie cod roşu!

De Diana Dutu
(Şi) ITM instituie cod roşu!
Inspectorii de muncă vor aplica sancţiuni contravenţionale angajatorilor care nu respectă măsurile legale obligatorii în caz de caniculă.

Având în vedere temperaturile crescute înregistrate în ultimele zile şi prognoza meteo pentru următoarea perioadă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Arad atrage, din nou, atenţia angajatorilor.

„În conformitate cu prevederile Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 99/2000 privind măsurile ce pot fi aplicate în perioadele cu temperaturi extreme pentru protecţia persoanelor încadrate în muncă, angajatorii sunt obligaţi să ia măsuri minimale pentru ameliorarea condiţiilor de muncă. Pentru cei care lucrează în aer liber se va reduce intensitatea şi ritmul activităţilor fizice, se va alterna efortul dinamic cu cel static, se vor alterna perioadele de lucru cu cele de repaus în locuri umbrite. Pentru cei care lucrează în spaţii închise se va asigura ventilaţia la locurile de muncă. Pentru menţinerea stării de sănătate a angajaţilor este necesar să se asigure de către angajator: apă minerală, câte 2-4 litri/persoană/schimb, echipament individual de protecţie şi duşuri” – spune Ecaterina Isac, inspector şef al ITM Arad.

Program redus

Angajatorii care nu pot asigura condiţiile de mai sus, de comun acord cu reprezentanţii sindicatelor sau cu reprezentanţii aleşi ai salariaţilor, vor hotărî conform Ordonanţei de urgenţă nr. 99/2000 reducerea programului de lucru sau eşalonarea pe două perioade a zilei de lucru.

Măsuri preventive

Pentru prevenirea unor îmbolnăviri determinate de munca în condiţii de temperaturi extreme se vor lua următoarele măsuri: *asigurarea de către angajator a examenului medical la angajare şi a controlului medical periodic, urmărind depistarea precoce a contraindicaţiilor pentru munca la temperaturi crescute sau scăzute; *asigurarea primului ajutor şi a transportului la cea mai apropiată unitate sanitară a persoanelor afectate; *trecerea, după posibilităţi, în alte locuri de munca sau reducerea programului de muncă pentru persoanele cu afecţiuni, care au contraindicatii privind munca la temperaturi extreme.

Amenzi

Constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.500 lei la 2.500 lei încălcarea acestor prevederi, dacă faptele nu au fost săvârşite în astfel de condiţii încât să fie considerate, potrivit legii penale, infracţiuni.

Taguri: , , ,


0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !