„Situatia este dramatica in Corul Filarmonicii”

De Corina Hutan
1Comentariu
Foto: C. Huțan
Foto: C. Huțan
ARAD. Asta susține dirijorul Corului Academic al Filarmonicii de Stat Arad, Robert Daniel Rădoiaș. Acesta este revoltat că numărul persoanelor din cor este tot mai mic și nimeni nu face nimic în această privință…

„Nu se mai poate continua așa”

După ce, marți, sindicaliștii de la Filarmonică și-au spus păsul într-o conferință de presă, acuzându-l pe managerul instituției, Alin Văcean, că îi pune să repete în condiții improprii și nu se ocupă de bunul mers al lucrurilor, a venit rândul lui Robert Daniel Rădoiaș, dirijorul Corului Academic, să spună ce îl nemulțumește. Acesta susține că, în momentul de față, „situația din cor este dramatică și este tot mai greu să facem față volumului mare de concerte”. De ce? Pentru că, în timp ce numărul concertelor continuă să fie tot mai mare (ceea ce nu este deloc rău), corul Filarmonicii are doar 32 de persoane în componență, spre deosebire de acum câțiva ani existau peste 50. „Am ajuns în situația să mut membrii corului dintr-un loc în altul, la concerte, pentru a acoperi tot, dar nu pot continua așa. E greu pentru o persoană să cânte ceva ce nu se potrivește vocii sale” – spune Rădoiaș.
Tot el mai spune că, la Timișoara, de exemplu, există 32 de posturi scoase la concurs pentru angajare. „Cum se poate așa ceva? De ce la Timișoara se poate și aici nu? Sunt persoane care aleg să plece de la Filarmonica din Arad la cea din Timișoara. Fac naveta 50 de kilometri dar le e mai bine decât aici”. Lucru deloc promițător pentru instituția de cultură, dacă stăm să ne gândim că numărul angajaților tot scade. „Sunt șase persoane care au plecat în ultimul an. Cinci s-au pensionat și una și-a dat demisia. De ce nu se pot angaja alți oameni în locul lor? Sunt unii care au avut salarii bune când au ieșit la pensie. Dacă s-ar împărți banii aceia s-ar putea face bine mersi câteva angajări. În momentul de față avem 10 posturi libere…” – ne-a declarat Robert Daniel Rădoiaș.

„Posturile s-au „tăiat” de la Minister”

La rândul său, managerul instituției, Alin Văcean, susține că nu se poate face nimic în această privință atât timp cât totul se află în „mâinile” Ministerului. „Mi-aș dori să avem 100 de persoane la Filarmonică dar posturile nu țin de Administrația Locală, ci de Guvern. Am înaintat actele și cererile către Ministerul Culturii și cel al Finanțelor și nu ne rămâne decât să așteptăm. Peste posturile pe care le avem în momentul de față nu mai putem angaja pe nimeni”. JA-CH1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor