Soarele a prăjit parcul!

De Valentin Goran
5Comentarii
Soarele a prăjit parcul
Soarele a prăjit parcul
Gazonul din Parcul 23 August a început să se usuce pe porțiuni tot mai mari deși încă de anul trecut aici a fost montat un sistem de irigații.

A venit vara. Spre bucuria tuturor. Mai puţin a celor care au de îngrijit spaţiul verde din Arad. Pentru că se cheltuiesc mai mulţi bani şi pentru că arădenii au decis să nu mai tacă atunci când spaţiile verzi pe care s-au cheltuit milioane sunt lăsate în paragină. Acesta este şi cazul arădeniilor care au ieşit la aer şi soare în unul dintre puținele parcuri disponibile în oraş: Parcul 23 August (fost Orizont). Au ieşit, au văzut spaţiul verde şi ne-au scris. Mai mulți cititorii ai Jurnal arăden/Aradon ne-au contactat să își arate nemulțumirea față de faptul că gazonul din acest parc a început să se deterioreze pe porțiuni tot mai mari. Şi toate acestea se întâmplă cu toate că anul trecut a fost montat tocmai aici un sistem de irigații care să stropească gazonul. În pofida acestei investiţii, sunt foarte multe locuri unde gazonul a pălit.

Cine sunt vinovaţii? În acest moment, o jumătate din acest parc, partea dinspre strada Sighișoara, se află în custodia Parohiei Micălaca, iar cealaltă parte (de lângă strada Dreptății) se află în grija Primăriei Municipiului Arad. Şi… chiar partea Municipalității este cea care a început să se usuce. Am fost și noi la fața locului pentru a sta de vorbă cu arădenii care la aceea oră se relaxau în parcul cu pricina.

A mers câteva săptămâni

„Anul trecut au venit și au montat sistemul de irigat. L-au mai folosit acum câteva săptămâni însă de atunci nu au mai pornit aspersoarele. Normal că a venit valul de căldură și gazonul a început să se usuce dacă nu a mai fost udat. Din păcate, zonele în care iarba se usucă sunt tot mai mari, de la o zi la alta. Și așa nu avem așa multe spații verzi în Arad, nu se poate avea grijă măcar de puținele zone verzi pe care le mai avem la dispoziție. Dacă nu vin cât mai repede, ne vom trezi că va trebui schimbat tot gazonul. Ne întrebăm din ce bani va fi schimbat? Tot din cei ai contribuabililor?”, ne spune Monica D., care locuiește într-unul din blocurile din vecinătatea parcului. Un alt arădean, Tudor V., tot din această zonă, are şi mai multe nemulţumiri legate de aspaţiul verde de aici: „Este foarte multă mizerie în acest parc. Suntem conștienți că și arădenii sunt de vină pentru asta, însă și cei care au în administrare acest parc ar trebui din când în când să îl mai viziteze. Şi să-l ude”.

Problema se va remedia

Am contactat reprezentanții Municipalității pentru a afla care este cauza care a făcut ca gazonul să se usuce și care sunt soluțiile care ar trebui aplicate aici.

„Într-adevăr, această problemă a fost sesizată de inspectorii noștri, care au cerut operatorului de spații verzi ce se ocupă de această zonă, și anume Gospodărirea Comunală, să se ocupe în cel mai scurt timp. Metodele folosite sunt simple: irigarea, fertilizarea, pentru ca acestă problemă să se remedieze. Se va interveni pentru revigorarea acestor zone de gazon care au suferit în urma valului de căldură”, a declarat Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Municipiului Arad.

Nu putem decât să sperăm că, până la urmă, metodele indicate de purtătorul de cuvânt vor fi chiar şi folosite şi că vor da roade, iar gazonul își va reveni. Nu de alta, dar aici s-au investit bani serioşi în spaţiul verde irigat tocmai pentru a avea un parc cât de cât ca în occident.

Departe de occident

Imaginea de acum a Parcului 23 August e departe de cea pe care o are orice arădean atunci când vorbeşte de spaţiul verde din ţările civilizate. Banii s-au cheltuit pentru un astfel de spaţiu, dar, cum ne-am obişnuit, rezultatul e întotdeauna altul decât cel din occident. Oare de ce?5Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor