Soţii Puica, prinşi la Belfast

De Ioana Costas
11Comentarii
Soţii Puica, prinşi la Belfast
Valentin Puica şi Elena Puica au fost prinşi la Belfast, Irlanda, după ce, timp de doi ani au fugit de Interpol.

Soţii evazionişti ai Aradului vin „acasă”! După doi ani de zile în care au fost căutaţi prin întreaga Europă, fiind daţi în urmărire internaţională pentru evaziune fiscală. Elena (30 de ani) şi Valentin Puica (31 de ani) au fost localizaţi în Belfast, Irlanda de către Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Arad. Aceştia au dat informaţiile către Interpol Irlanda care i-au reţinut în cursul săptămânii trecute. Cei doi soţi urmează să fie aduşi săptămâna aceasta la Bucureşti, sub escortă. Valentin şi Elena Puica locuiau de ceva vreme la Belfast, cei doi fiind chiar angajaţi la o firmă. Valentin Puica avea întocmite acte false pe numele său. Soţii Puica au de dat statului român milioane de lei, bani pe care şi i-au însuşit prin săvârşirea de evaziuni fiscale. Anul acesta, Elena şi Valentin Puica au primit câte cinci ani de închisoare, într-un dosar de evaziune fiscală în care judecătorul a dispus ca cei doi soți să plătească către ANAF peste 2.700.000 de lei, „sumă ce se va actualiza cu majorările, dobânzile şi penalităţile legale aferente, începând cu data rămânerii definitive a prezentei hotărâri, până la plata efectivă a prejudiciului”. De asemenea, cei doi au mai primit anul trecut câte 6, respectiv 7 ani de închisoare cu executare pentru evaziune fiscală. Și în acest caz, instanța i-a obligat pe soți să plătească statului 4.100.000 de lei – prejudiciul creat de cei doi prin comiterea infracțiunii de evaziune fiscală. Puica Valentin a mai fost condamnat, în 2014, la 4 ani de închisoare pentru evaziune fiscală.

Schema missing trader

Soţii Puica foloseau aceeaşi schemă de evaziune fiscală, o schemă care se numeşte evaziune fiscală de tip missing trader. Această schemă implică achiziţia unor cantităţi mari de mărfuri în termen scurt din spaţiul intracomunitar de către societăţi comerciale fantomă ai căror reprezentanţi dispar ulterior, nu pot fi identificaţi sau sunt insolvabili. Prin intermediul mai multor firme, soţii Puica au făcut achiziţii de mărfuri din spaţiul intracomunitar pe care nu le-au înregistrat în actele contabile, cauzând diverse prejudicii băneşti bugetului de stat. Au conceput un plan prin care să înfiinţeze mai multe societăţi comerciale având ca administratori persoane insolvabile, cu nevoi financiare şi cu un grad de instrucţie precar (6-8 clase) care să nu le permită înţelegerea fenomenului evazionist ce se va desfăşura prin intermediul respectivelor societăţi, iar în cazul în care autorităţile vor descoperi faptele comise, aceştia să fie cei traşi la răspundere penală. Astfel, persoanelor care au acceptat ca pe numele lor să fie înfiinţate societăţile comerciale, soţii Puica le-au promis sume de bani cuprinse între 800 şi 1.500 de lei cu promisiunea că firmele vor funcţiona o perioadă scurtă de timp şi că nu vor avea nici o răspundere pentru activitatea acestora. Cuplul a achiziţionat cantităţi mari de mărfuri din spaţiul Comunităţii Europene, constând în produse alimentare pe care le-au distribuit pe teritoriul naţional prin intermediul acelor societăţi.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor