Speciile invazive de plante și-au găsit nașul

De Valentin Goran
1Comentariu
Speciile invazive de plante și-au găsit nașul
În cadrul unui proiect cu finanțare nerambursabilă, Parcul Natural „Lunca Mureșului” Arad își dorește stoparea extinderii speciilor invazive de plante din aria parcului.

În cadrul unei conferințe de presă, Administrația Parcului Natural „Lunca Mureșului” Arad, a declarat „război” speciilor invazive de plante din cadrul parcului. Totul este posibil datorită proiectului „Stoparea extinderii speciilor invazive de plante în Parcul Natural Lunca Mureșului – SESIL”, ce se va desfășura pe o perioadă de opt luni de zile, începând din septembrie 2015, cu o sursă de finanțare nerambursabilă de 999.790 de euro. Obiectivele proiectului sunt evaluarea cantitativă și calitativă a efectelor negative asupra ecosistemelor și habitatelor generate de extinderea speciilor invazive în parc, reabilitarea unor agro-ecosisteme afectate de extinderea îngrijorătoare a speciilor invazive de plante, în special a salcâmului pitic, conștientizarea publicului cu privire la efectele negative generate de extinderea speciilor invazive de plante și practicarea agriculturii intensive, în detrimentul celei durabile.

Extindere alarmantă

Zona de acoperire a proiectului cupinde teritoriul administrativ al județelor Arad și Timiș, lunca inferioară a râului Mureș, pe raza localităților Arad, Pecica, Semlac, Șeitin, Nădlac, Zădăreni, Felnac, Secusigiu, Periam, Saravale, Sânicolau Mare și Cenad. „Abandonarea terenurilor prin necultivarea și întreținerea permanentă conduce la instalarea și extinderea alarmantă a speciilor de plante invazive, care înlocuiesc treptat și elimină speciile autohtone locale de plante. În acest context vom interveni pentru stoparea sau diminuarea acestui fenomen”, a declarat Paul Hac, directorul parcului.

La final de proiect

La finalul proiectului vor fi realizate o baze de date GIS care să cuprindă distribuția în teren a speciilor invazive de plante, un plan de lucru pentru combaterea și prevenirea instalării speciilor invazive, cel puțin 100 de hectare de teren achiziționate și reabilitate din zonele afectate sau predispuse, achiziționarea unui tractor și utilajele agricole necesare executării lucrărilor de combatere și prevenire, o pagină web, 12 întâlniri de conștientizare a comunităților locale, un simpozion științific.1Comentariu

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor