Spital cu conturile goale

De Monica Ardelean
Reactualizat la:
16Comentarii
Un spital care are nevoie de orice leu FOTO:FAN
Un spital care are nevoie de orice leu FOTO:FAN
Spitalul orășenesc din Lipova a pierdut o sumă importantă de bani pentru că nu a fost cheltuită la timp.

ARAD. Subiect fierbinte în sistemul sanitar arădean. Ministerul Sănătății a retras suma de 2.500.000 lei alocată pentru reabilitarea Spitalului orășenesc din Lipova pentru că..nu a fost cheltuită. Vestea a venit dinspre președintele CJA, Nicolae Ioțcu, care acuză Primăria din Lipova de lipsă de profesionalism și incompetență pentru că nu au cheltuit banii alocați pentru acest proiect și în acest fel a pierdut întreaga sumă.

„Constatăm, la aproape şapte luni de la momentul alocării acestor bani de către Ministerul Sănătăţii, că actuala administraţie, actualul primar, nu a făcut nimic pentru cheltuirea banilor. Eforturile noastre au fost în zadar, pentru că Ministerul Sănătăţii a decis retragerea sumei de 2.500.000 lei, urmare a faptului că nu a fost cheltuită.” a declarat Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad.

Banii au fost repartizați în luna aprilie, după vizita ministrului de atunci Ritli Ladislau și acum, la final de an, au fost retrași de minister pentru că nu au fost cheltuiți. Potrivit declarațiilor președintelui CJA, alocarea din aprilie era singura din „ultimii zece ani când de la Ministerul Sănătății s-au alocat bani pentru investiții la Spitalul Orășenesc din Lipova”, a susținut Ioțcu. Drept pentru care președintele CJA a solicitat demisia atât a primarului de Lipova, cât și a directorului de spital.

Replica primarului

Primarul Lipovei, Mircea Jichici, susține însă că vina pentru pierderea acestei sume importante pentru oraș aparține fostului primar, care nu a făcut nici un demers pentru a începe lucrarea.

„Primul lucru care trebuia făcut imediat după alocarea banilor era predarea terenurilor unde urmează să se construiască clădirea noului spital către Consiliul Local. Lucru care s-a întâmplat abia în ultima ședință, din luna iunie, a fostului consiliu local. Eu sunt primar din luna iulie și de atunci am făcut studiul de fezabilitate și am încercat să obținem avizele necesare pentru a începe construcția. Toată lumea știe cât de mult durează o licitație și ce încet se mișcă lucrurile. Dacă fostul edil ar fi făcut toate aceste lucruri la timp, din aprilie și până în iulie, altfel ar fi fost situația azi. Și acum încă așteptăm un aviz. Am fost la minister, unde am depus documentația și am solicitat o finanțare multianuală pentru toată suma necesară, care se ridică la 7 milioane de euro”, susține Jichici. Cât despre demisie, „și eu pot să o solicit președintelui CJA pentru că nu și-a respectat promisiunile făcute locuitorilor din zona”, a declarat el.

De comun acord

Singura declarație susținută de ambele părți este că reabilitarea spitalului este de importanță strategică. Atât președintele CJA (PDL), cât și primarul Lipovei (USL) consideră că reabilitarea acestui obiectiv este de importanță capitală pentru locuitorii din zonă. Este singurul spital de pe Valea Mureșului, pe o rază de 80 de km și ar fi o gură de oxigen pentru toți cei care trăiesc acolo. E un început bun la care locuitorii zonei așteaptă o continuare, dar cu siguranță nu una conflictuală care nu duce nicăieri și care niciodată nu e constructivă. Poate doar pentru un plus sau un minus la imaginea politicienilor.

Clădire nouă

În prezent, spitalul funcționează în trei clădiri (două retrocedate) și urma ca în spatele clădirii ce aparține statului să se ridice o clădire nouă unde ar fi funcţionat trei secţii (chirurgie generală, obstretică-ginecologie şi ATI), precum şi pentru înfiinţarea unui compartiment de primire urgenţe.

Sedinta cu dedicatie pentru spital

O noua investitie la spital16Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor