“Suvite” cu galerie de prieteni

De Vasile Filip
Lansare ca un spectacol FOTO: FAN
Lansare ca un spectacol FOTO: FAN
Lucia Bibarț și-a lansat, la Librăria Scienta, volumul de versuri „Șuvițe și iriși”.

ARAD. Prieteni ori simpli iubitori de poezie au fost invitați de Lucia Bibarț să renunțe la tabieturile de „zi liberă” și să-i fie alături, sâmbătă seara, la lasarea volumului său de versuri „Șuvițe și iriși”. Și, după cum am putut vedea, s-a dovedit foarte convingătoare pentru că Librăria Scienta s-a dovedit neîncăpătoare (mulți negăsind loc decât în hol).

În această atmosferă, cu un public atât de numeros, poeta și-a luat și rolul moderator. Întâi de toate și-a prezentat „galeria” de prieteni din sală apoi ia invitat la microfon pe prezentatorii cărții.

Criticul literar Anca Giura nu a uitat că, întâi de toate, este profesor de Română, și a vrut să explice titlul cărții tăind firul în patru (pardon, șuvițele și irișii) înainte de a trage concluzuia că poezia Luciei Bibarț crează „emoții foarte subtile”. Poeta Lia Faur – azi, mâine posibilă propunere la premiul Nobel pentru Literatură – crede că „poezia Luciei Bibarț deschide mintea dar deschide și sufletul. Pare o înțelepciune ce vine de undeva de departe și care este combinată cu sensibilitatea poetei”. Veșnic-tânărul poet Nicolae Nicoară-Horia a făcut o prezentare sub forma unui eseu-poem concluzionând că „fericită este clipa când vine poezia în sufletul poetului”. Jurnalistul Lucian Valeriu vede în acest volum „o înșiruire de portrete” și ca să-și argumenteze punctul de vedere ne-a citit poezia „Sunt cea mai frumoasă femeie”.

Dar prezentările n-au fost monotone, ele au fost îmbrăcate într-o diversitate artistică. Pe parcursul celor două ceasuri (cât a durat lansarea) s-a recitat din noul volum (și au făcut-o actori – Giorgiana Elena Popan, Oltea Blaga -, copii, și chiar poeta însăși), au fost momente cu muzică ușoară – cu Miruna (voce) și Fly (chitară) – și clasică – cu soții Victor Maria și Giorgiana Maria (la vioară).

Mărturisiri

Rodica, sora poetei, a mărturisit că „Lucia, de când era copil, cocheta cu poezia. Acesta este însă un pas spre maturitatea artistică. Ea a mai scris literatură pentru copii, dar acest volumaș este buletinul ei de naștere ca poet”.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !