Tendinta de crestere in industrie, constructii, servicii

De Simona Butaru
Tendinta de crestere in industrie, constructii, servicii
 Managerii de firme din ţară sunt încrezători în tendinţa de creştere în mai multe sectoare economice.

BUCUREŞTI. O anchetă de conjunctură realizată de Institutul Naţional de Statistică a dezvăluit faptul că managerii de firme sunt încrezători în creşterea economică, în perioada imediat următoare. „Potrivit opiniilor exprimate în luna martie 2014, de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada martie – mai 2014 tendinţă de creştere în industria prelucrătoare, construcţii şi în sectorul de comerţ şi creştere moderată în servicii, în raport cu cele trei luni anterioare, conform indicatorului sold conjunctural.

Soldul conjunctural indică percepţia repondenţilor asupra dinamicii unui fenomen, dar nu trebuie confundat cu intensitatea creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic”, subliniază, într-un comunicat, reprezentaţii INS.

Tutunul, în top

În cadrul anchetei de conjunctură din luna martie 2014, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +19%).

În ceea ce priveşte estimarea producţiei, pentru unele dintre activităţi se va înregistra tendinţă de creştere mai mare decât pe total industrie prelucrătoare şi anume: fabricarea produselor din tutun (sold conjunctural +72%), fabricarea hârtiei şi a produselor din hârtie (sold conjuncturale +39%), fabricarea substanţelor şi a produselor chimice şi fabricarea calculatoarelor şi a produselor electronice şi optice (solduri conjuncturale +36%). Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +5%).

În ceea ce priveşte numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare.

Construcţii, pe plus

Potrivit asteptarilor managerilor, în activitatea de construcţii se va înregistra pentru următoarele trei luni, creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +23%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural +17%).

Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +6%).

În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii, se preconizează creştere moderată a acestora (sold conjunctural +6%).

Minus la salariaţi

În sectorul de comerţ cu amănuntul, managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +24%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra, de asemenea, creştere (sold conjunctural +18%).

„Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni, scădere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural -7%). Managerii societăţilor comerciale estimează că preţurile de vânzare cu amănuntul vor înregistra creşteri pentru următoarea perioadă (sold conjunctural +20%)”, informează INS.

Creştere sensibilă în servicii

Managerii au fost de părere că: „cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere moderată

în următoarele trei luni (sold conjunctural +7%). În sectorul de servicii, se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +1%) şi a preţurilor (sold conjunctural +3%)”, informează INS.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !