Terenurile agricole costă o avere în Arad

De Alin Gherasim
Reactualizat la:
3Comentarii
Terenurile agricole costă o avere în Arad
Un hectar de teren agricol în judeţul nostru a ajuns să coste cât o casă mică la sat sau o garsonieră în municipiu.

Casă cu trei camere într-un sat din judeţul nostru – 8.000 de euro. O garsonieră mică, de 17 metri pătraţi, în zona UTA – 9.400 de euro. Un hectar de teren arabil în Şimand, judeţul Arad, – 9.300 de euro. S-a bătut recordul la nivel naţional! La Şimand a fost vândut cel mai scump lot de teren arabil din întreaga Românie, tranzacţia scoţând la iveală cel mai mare preţ pe hectar de pământ în anul 2015. Terenul arabil a ajuns să fie o avere. Iar vânzările tot mai puţine din ultimii ani, precum şi interesul unor companii străine de a face agricultură de calitate în judeţul nostru, au făcut ca preţurile să explodeze. Anul trecut anunţam că terenurile agricole din zona Pecica-Semlac-Nădlac, dar şi cele din Curtici, sunt cele mai scumpe din ţară, potrivit estimărilor Ministerului Agriculturii. Tranzacţia care a avut loc anul trecut vine să confirme acest lucru.

Pe site-ul Ministerului Agriculturii a fost postat un anunţ de vânzare a unui lot de peste 110 hectare de teren arabil (110,14 hectare, mai precis). Preţul cerut a părut a fi unul demn de Cartea Recordurilor: 1.030.000 de euro, respectiv 4.604.100 de lei. Era greu de crezut că se va găsi un cumpărător care să plătească cei 9.300 de euro pe hectar, cât iese dacă împărţim suma totală la numărul de hectare. Dar s-a găsit cine să cumpere pământul din Şimand. O firmă nemţească ce are ca obiect cumpărarea şi vânzarea de imobiliare, dar şi cultivarea cerealelor, a oferit o avere de 1 milion de euro pentru pământ. Iar italianul care deţine firma ce avea în proprietate terenul respectiv nu a mai stat pe gânduri şi a vândut. Aşadar, asistăm la stabilirea unui record naţional în ceea ce priveşte valoarea unui hectar de teren arabil. Trebuie precizat că suma este atât de mare şi datorită faptului că lotul de pământ vândut de italian a fost compact, aceasta fiind una dintre cauzele care au dus la creşterea preţului. Pentru că este un lucru bine ştiut faptul că, dacă suprafaţa vândută este mare, şi preţul creşte odată cu suprafaţa. Ca atare, au fost stabilite toate condiţiile pentru ca preţul de vânzare să fie maximal.

Zonă excelentă

Zona de vest a ţării, respectiv zona noastră, denumită geografic Câmpia de Vest, care cuprinde câmpiile din Arad, Timiş şi Bihor, are cel mai bun teren arabil din ţară. Marea agricultură se face în Arad de zeci de ani, Câmpia de Vest fiind un factor important în stabilirea denumirii neoficiale a României de „Grânarul Europei” încă de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Iar acest lucru face ca terenurile arabile din zona noastră să fie vânate de mulţi investitori. Pentru că, dacă aruncăm un ochi peste Carpaţi, în Olt hectarul de teren a costat 2.500 de euro în 2015 sau 4.000 de euro în Buzău. Mai mult, diferenţe exorbitante de preţ se regăsesc chiar în judeţul nostru. Dacă la Şimand hectarul de teren a ajuns să coste 9.300 de euro, iar în zona Pecica-Semlac-Nădlac 8.000 de euro hectarul, la Chisindia, de exemplu, hectarul se vinde cu 2.000 de euro, la Igneşti cu vreo 2.500, iar la Cermei cu 3.500 de euro hectarul.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor