Topul salariilor de bugetari: 6.000 de lei!

De Eugen Rogojan
Reactualizat la:
9Comentarii
Topul salariilor de bugetari: 6.000 de lei!
© Biblioteca Județeană Arad Foto: E.R.
În episodul al treilea despre salariile bugetarilor arădeni, vom lua în vizor angajații Recons, TOP și GCA, alături de cei ai Muzeului și ai Bibliotecii Județene.

În numărul din 6 noiembrie am prezentat prima parte a micii anchete despre salariile bugetarilor arădeni, iar în cel din 13 noiembrie o parte secundă, aflând atunci ce salarii au angajații din instituțiile și societățile aflate în subordinea Primăriei. Astăzi, a venit rândul celei de-a treia părți a anchetei, în care vom afla ce salarii au angajații Recons SA, Târguri-Oboare-Piețe SA și Gospodărirea Comunală Arad SA, societăți aflate în subordinea Primăriei, dar și cei de la Muzeul Județean și Biblioteca Județeană, supuși Consiliului Județean.

Neavând datele căutate de noi afișate pe site-uri, le-am solicitat celor trei societăți comerciale înființate de către Consiliul Local Municipal să ni le furnizeze. Cei de la S.C. „Târguri, Oboare, Piețe” S.A. au fost cei mai prompți, răspunzându-ne în mai puțin de 24 de ore la solicitare.

„Personalul din subordine nu este personal din sectorul bugetar plătit din bugetul general consolidat al statului”, ne-a transmis directorul general al societății, inginer Stelian Nistor. Așa că nu am insistat.

Directorul Gospodăririi Comunale Arad, Tiberiu Nicolae Ciu, a fost, însă, mai binevoitor, transmițându-ne grila de salarizare a societății pe care o conduce. Am aflat astfel că angajații precum floricultorii, îngrijitorii spațiilor verzi, groparii ori paznicii câștigă lunar un salariu brut de 1.450 lei – minimul pe economie. Din totalul de 86 de angajați, 76 sunt remunerați lunar cu sume cuprinse între 1.450 și 2.000 de lei. Ceilalți zece au salarii cuprinse între 2.005 și 4.600 de lei, la limita superioară situându-se doi șefi de departament (4.600 lei) și un medic veterinar (4.200 lei).

„Târguri, Oboare, Piețe” S.A. ne-a răspuns repede, spunându-ne că ei nu sunt plătiți din bani de la bugetul local. Cei de la „Gospodărirea Comunară Arad” S.A., în schimb, ne-au trimis grila lor de salarizare.

Recons-ul nu a răspuns

În ceea ce îi privește pe angajații Recons SA, societate comercială înființată și ea de către Consiliul Municipal Arad, reprezentanții acesteia nu au răspuns solicitării noastre, deși fuseseră contactați atât telefonic, cât și prin poștă electronică.

Muzeul Județean

Trecem „granița” dinspre Primărie înspre Consiliul Județean, trecând în revistă în cele ce urmează veniturile angajaților din instituțiile aflate în subordinea conducerii județului. Începem cu cei de la Complexul Muzeal Arad. Instituția are în total 25 de funcții contractuale, remunerate cu sume de la 1.500 de lei, până la 5.600 de lei. Cea mai mică leafă îi revine unui muzeograf (grad II, cu studii superioare), în timp ce un muncitor calificat (cu studii medii) are salariul de 1.780 de lei.

Șefii de servicii au retribuțiile situate între trei mii cinci sute și patru mii de lei, acestora adăugându-li-se indemnizații de 725 de lei pentru titlul științific de doctor. Între timp, managerul, în persoana lui Peter Hügel, este remunerat lunar cu suma de 5.640 de lei brut, pentru funcția pe care o ocupă.

„A. D. Xenopol”

Și conducerea Bibliotecii Județene „Alexandru D. Xenopol” se situează în topul celor mai bine plătite conduceri de instituții aflate în subordinea CJA-ului. Cu un salariu de 6.200 de lei, ce cuprinde și un spor de 725 de lei pentru titlul științific de doctor, managerul bibliotecii, în persoana lui Doru Sinaci, este unul dintre cei mai bine plătiți manageri ai unor instituții culturale din județul nostru. Acesta a „trecut” la Biblioteca Județeană de la Centrul Cultural Județean, acolo unde, conform Listei de funcții, managerul câștigă 3.466 de lei brut. Adjunctul managerului bibliotecii este și el remunerat cu 6.150 de lei lunar.

Bibliotecarii sunt plătiți lunar, în funcție de gradul profesional, cu sume între 1.600 de lei (jumătate de normă) și 3.600 de lei. Cel mai mare salariu în rândul celor cu funcții publice de execuție îl are economistul, acesta primind o retribuție lunară în cuantum de 4.260 de lei.

Sănătate, pe mai departe

În episodul următor, cel de-al patrulea, vom prezenta salariile angajaților de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Arad, cele ale angajaților Serviciului de Ambulanță Județean Arad și ale celor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului.9Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor