Ucigaşul lui Vale, condamnat la 13 ani şi 8 luni închisoare!

De Diana Dutu
Reactualizat la:
25Comentarii
Ucigaşul lui Vale, condamnat la 13 ani şi 8 luni închisoare!
Dan Hodiş şi-a recunoscut fapta şi urmează să îşi ispăşească pedeapsa la Penitenciarul Arad.

ARAD. Dan Hodiş, tânărul care l-a ucis pe Valentin Costea în luna martie a acestui an, a recunoscut învinuirile care i s-au adus şi a fost condamnat la 13 ani şi 8 luni închisoare. Sentinţa a fost pronunţată, luni, 18 mai 2015, de Tribunalul Arad.
„În baza art. 188 alin.1 cod penal, cu aplicarea art.396 alin.10 cod procedură penală, condamnă pe inculpatul Hodiş Dan Dorel, fără antecedente penale, arestat în Penitenciarul Arad, la: 13 (treisprezece) ani închisoare pentru infracţiunea de omor. În baza art. 228 alin.1 cod penal, cu aplicarea art. 396 alin. 10 cod procedură penală, condamnă pe acelaşi inculpat, la: 2 (doi) ani închisoare pentru infracţiunea de furt. În baza art. 38 alin. 1, art. 39 alin.1 lit. b cod penal, contopeşte pedepsele aplicate inculpatului în pedeapsa cea mai grea de 13 ani închisoare, pe care o sporeşte cu 8 luni închisoare (pentru gravitatea faptei; este un spor de o treime din totalul celorlalte pedepse-n.r.), urmând ca inculpatul să execute pedeapsa rezultantă de 13 (treisprezece) ani şi 8 (opt) luni închisoare” – se arată în soluţia Tribunalului Arad.

Pedeapsa maximă

Practic, Dan Hodiş a primit pedeapsa maximă prevăzută de lege pentru fapta sa. „Pedeapsa pentru omor este de la 10 la 20 de ani. Dar, având în vedere că a fost condamnat în temeiul art.396 alin.10 din codul de procedură penală, limitele de pedeapsă prevăzute de lege în cazul pedepsei închisorii se reduc cu o treime. Deci, pentru că şi-a recunoscut fapta, pedeapsa a fost redusă cu o treime” – explică, pentru Jurnal arădean/ Aradon, Diana Dărăban, purtător de cuvânt al Tribunalului Arad.
Sentinţa pronunţată luni, de Tribunalul Arad, nu este definitivă. Ea poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.

20.000 de euro daune morale

În cadrul procesului penal în care Dan Hodiş e acuzat de uciderea lui Valentin Costea, s-a rezolvat şi procesul civil. „Părinţii victimei s-au constituit în părţi civile încă din faza de urmărire penală. Au reiterat în faţa instanţei. Soţia victimei nu s-a constituit parte civilă nici în faza de urmărire penală. Ea a fost citată pentru că instanţa avea obligaţia să o citeze şi a dat o declaraţie în faţa instanţei că nu se constituie ca parte civilă. Instanţa a admis în parte cererile formulate de părinţii victimei şi a obligat inculpatul să plătească fiecărei părţi civile câte 10.000 de euro sau echivalentul în monedă naţională la data executării, cu titlul de daune morale” – precizează Diana Dărăban.
De asemenea, inculpatul Dan Hodiş a fost obligat să plătească statului suma de 2.500 lei, cheltuieli judiciare, iar către Institutul de Medicină Legală Timişoara suma de 932 lei, reprezentând contravaloarea raportului medico-legal de necropsie.

Dezamăgire

La scurt timp după pronunţarea sentinţei Tribunalului Arad, Diana Mariş Costea, văduva lui Vale, s-a declarat dezamăgită de decizia judecătorilor. „S-au dat 13 ani de închisoare pentru o crimă care a şocat o ţară întreagă, fapt care… nu poate decât să mă dezamăgească profund!” – a scris prezentatoarea TV pe Facebook.25Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor