Un proiect încununat de succes

De Vasile Filip
Un proiect încununat de succes
UVVG, Universitatea din Szeged și Centrul de Cercetări Biologice al Academiei Ungare au încheiat cu succes proiectul ,,Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare ca Ținte Potențiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului”

O delegaţie a Universităţii de Vest „Vasile Goldiș” din Arad condusă de prof. univ. dr. Aurel Ardelean, președintele Universității de Vest „Vasile Goldiș şi prof. univ. dr. Anca Hermenean, prorector cu cercetarea ştiinţifică, au participat, zilele trecute, la Universitatea din Szeged, Ungaria, la sesiunea festivă de încheiere a proiectului ,,Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare ca Ținte Potențiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului” – Integrated Cross-Border Research Platform to Identify Cellular Processes as Potenţial Targets for Personalized Cancer Therapies, (HURO/1101/173/2.2.1), derulat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria.

Proiectul, în valoare de 2 milioane de euro, a fost coordonat de Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, parteneri fiind Universitatea din Szeged și Centrul de Cercetări Biologice al Academiei de Științe din Ungaria.

Partea maghiară a fost reprezentată, la eveniment, de prof. univ. dr. Lajos Kemény, prorector cu cercetarea științifică, din cadrul Universității din Szeged, prof. univ. dr. Imre Boros, Şeful disciplinei de Biochimie şi Biologie Moleculară – Universitatea din Szeged, prof. Deak Peter, șeful departamentului de Genetică, prof. Laszlo Zimanyi, directorul Centrului de Cercetări Biologice al Academiei de Științe din Ungaria, alături de care s-au aflat cadre didactice universitare, studenți, masteranzi și doctoranzi, atât din partea Universității din Szeged, cât și a Universității de Vest „Vasile Goldiș din Arad”.

Proiectul s-a derulat pe parcursul a doi ani şi jumătate, incluzând trei tipuri de activităţi: dezvoltarea de infrastructură, activităţi de cercetare şi educativă. În acest sens, au fost organizate două ediţii consecutive ale şcolii de vară, în anul 2013 şi 2014, cu titlul: „Şcoala de studii avansate în tendinţe modern şi tehnici de cercetare a biologiei cancerului”/,,Advanced school in modern trends and techniques in cancer biology”, iar în luna iunie 2015 ,,Mini-școala pentru învățarea unor tehnici în vivo pe animale de laborator în vederea studierii formării metastazelor”, unde au participat studenți și doctoranzi din România și Ungaria.

Cei prezenți la la conferința de finalizare a proiectului au prezentat rezultatele obţinute şi au împărtășit din experiența lor acumulată în cadrul importantului proiect științific trasfrontalier.

Prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, managerul proiectului, a punctat importanța proiectului pentru formarea tinerei generații de cercetători în domeniul cancerului. „În cadrul celor trei evenimente educaţionale derulate la Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad au fost instruiţi peste 200 de tineri. Pregătirea teoretică s-a realizat la Arad cu renumiți specialiști în domeniu, pe tematici de actualitate în biologia și terapia cancerului, iar pregătirea practică a fost organizată de către cei doi parteneri maghiari. Apreciez faptul că, datorită colaborării bune transfrontaliere și a rezultatelor pozitive, proiectul a fost premiat, în luna mai 2013, de către organizația DKMT, ca un proiect excelent cu valori adăugate pentru euroregiune. Pe baza rezultatelor pozitive, în anul 2015, am obținut o finanțare suplimentară, astfel încât proiectul nostru a devenit singurul proiect de infrastructură care a luat maxim de finanțare posibilă”.

,,Proiectul este un success pentru noi, deoarece am avut posibilitatea să găsim resurse, prin care să avem îmbunătăţiri notabile, în munca de cercetare, al echipamentelor şi în infrastructură. Prin activităţi benefice: întâlniri şi şcoli de vară, realizate atât la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, cât şi în Ungaria, ne-am înbogăţit experiența în cercetare. Am colaborat foarte bine cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” şi sperăm să continuăm colaborarea şi pe viitor, prin obţinerea de noi fonduri europene”, ne-a declarat prof. Boros Imre, Şeful disciplinei de Biochimie şi Biologie Moleculară din cadrul Universității din Szeged.

Prof. Laszlo Zimanyi, directorul Centrului de Cercetări Biologice al Academiei Ungare, a declarat: ,,Proiectul este un succes. Am avut înainte o colaborare cu Universitatea din Timişoara, dar cea cu Universitatea de Vest ,,Vasile Goldiş” din Arad este la un nivel mult mai ridicat, cu fonduri europene, care a atins un nivel înalt de cercetare. Suntem mândri de rezultatele obţinute şi dorim să ne continuăm munca de cercetare împreună cu Universitatea de Vest „Vasile Goldiș” din Arad”.

„După 2 ani și jumătate de activitate, cei trei parteneri ai proiectului: Universitatea de Vest „Vasile Goldiș din Arad, Universitatea din Szeged și Centrul de Cercetări Biologice al Academiei Ungare s-au întrunit, într-o sesiune festivă de comunicări științifice, pentru a încheia oficial proiectul ,,Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare ca Ținte Potențiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului”. Un proiect deosebit de îndrăzneț, care a solicitat efortul celor trei echipe de cercetare, de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiș”, Universitatea din Szeged și Centrul de Cercetări Biologice al Academiei Ungare. Proiectul nostru s-a încheiat cu bune rezultate, iar o serie de concluzii vor fi înaintate organelor, care verifică activitatea noastră. Prin experimentele derulate atât la Szeged, cât și la Arad, în Biobaza noastră experimentală, am identificat o serie de cauze care duc la declanșarea cancerului, în cele două zone cercetate – vestul României și zona de est a Ungariei, unde echipele de la Szeged și de la Universitatea noastră au efectuat cercetări pe foarte mulți subiecți. Sunt cauze comune – alimentație, metabolism, ereditare, care generează această boală, dar și alți factori, care au fost identificați pe parcurs. Proiectul s-a încheiat cu o sesiune de comunicări în care am prezentat concluziile noastre, care le dorim să le facem publice și pentru aparatul de specialitate, și aici mă refer la medicii din cele două zone, pentru a putea lua măsuri de prevenire a acestei maladi. Aș îndrăzni să afirm că, după 2 ani și jumătate de muncă, avem ce recomandări să facem tuturor specialiștilor și să demonstrăm că merităm cele două premii obținute – un premiu de la Edu Manager și unul din partea DKMT (Euroregiunea Dunăre-Criș-Mureș-Tisa). Suntem pregătiți pentru a aborda un nou proiect de cooperare științifică cu echipa de la Universitatea din Szeged, iar în calitate de manager al acestui proiect și de președinte al Universității de Vest „Vasile Goldiș” din Arad, vă asigur că voi sprijini continuarea colaborării cu partenerii noștri maghiari, atât pe această temă, cât și în abordarea unor altor teme știintifice, unde sperăm să avem cel puțin același succes”, a precizat prof. univ. dr. Aurel Ardelean, preşedintele Universității de Vest „Vasile Goldiș”, managerul proiectului ,,Platforma de Cercetare Integrată Transfrontalieră pentru Identificarea Proceselor Celulare ca Ținte Potențiale pentru Terapia Personalizată a Cancerului” (HURO/1101/173/2.2.1), derulat în cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România-Ungaria.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !