Verdict ministerial pentru Cetate

De Adriana Barbu
Reactualizat la:
3Comentarii
Verdict ministerial pentru Cetate
Primarul Aradului susţine că Ministerul Apărării Naţionale va semna protocolul pentru cetate până la finele lunii, moment de la care se pot face planuri, calcule şi noi vise.

Arad. Primarul Gheorghe Falcă a anunţat, în cadrul dezbaterii de vineri 16 ianuarie, pe tema remodelării Parcului Eminescu, faptul că până la finele lunii ianuarie Ministerul Apărării Naţionale va semna protocolul pentru Cetatea Aradului. Edilul a susţinut că, după ce această semnătură va fi pusă, Cetatea va deveni a arădenilor, cu o singură condiţie de îndeplinit: modernizarea unităţii militare din Gai pentru a muta batalionul din cetate acolo.

Semnătura din ianuarie e însă importantă, spune Falcă, pentru că, odată primită, va putea să se treacă la realizarea de proiecte şi la încercarea de accesare de fonduri europene. Cât va dura scrierea de proiecte cu analiza celor care se vor realizate în cetatea redată arădenilor? „Minimum trei ani se va lucra la documente, spune Falcă, pentru că suprafeţele de care vorbim sunt enorme, iar o greşeală poate schimba totul”.

Un comitet

Ce va urma după ce vom avea semnătura? Se va trece la realizarea unui concurs de idei iar, mai apoi, la comandarea planului urbanistic zonal. Dar mai întâi de toate, se va forma comitetul director care va conduce acest demers, comitet, care spune primarul are deja un „căpitan”: Decanul Facultăţii de arhitectură din Timişoara, cu care deja s-a vorbit pe acest subiect.

Edilul local mai crede că totul s-ar putea învârti pe viitor în jurul cetăţii şi chiar a lansat o estimare a celor care vor vizita cetatea, atunci când acesta va fi complet transformată: 2.000- 3.000 de oameni pe zi. O cifră imensă, am spune noi, dar în funcţie de care Primăria şi-a făcut planuri de parcări şi proiecte de acces spre acest obiectiv. S-a luat în calcul realizarea a încă două pasarele peste Mureş care să faciliteze accesul spre cetate, realizarea de parcări mari în centru (cum e cea din Parcul Eminescu sau de pe baza Constructorul), conturarea de noi direcţii de circulaţie etc.

Povestea semnăturii

Dar, până atunci, se aşteaptă semnătura ministerului. O semnătură aşteptată de ani, dată şi în trecut, dar care nu a schimbat defel statutul cetăţii: e bază militară, în care obiectivele de valoare din interior se degradează iar speranţele tot mor şi învie în funcţie de fiecare nou anunţ.3Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor