Vezi daca au fost date avizele necesare pentru masacrul copacilor de pe Strand

De Monica Ardelean
11Comentarii
foto Alin Gherasim
foto Alin Gherasim
Organele de control au început luni anchetele proprii pentru a verifica legalitatea tăierii copacilor de pe ștrand.

ARAD. Au dispărut copacii și au rămas cioturile. Atât. La vederea locului dezgolit de vegetație, de copaci și fără pic de umbră care au apărut pe site-urile de știri și în presă, organele de control s-au prezentat marți dimineața la locul cu pricina (restaurantul de la Ştrandul Neptun, de lângă podul de pontoane) și au început ancheta. Deși copacii erau acolo de dinainte de Revelion, nimeni nu s-a întrebat dacă această „execuţie” a fost sau nu a fost legală. După apariția în presă, reprezentanți ai Agenției de Protecția Mediului, ai Gărzii de Mediu, ai Poliție s-au mobilizat și au trecut la verificarea documentelor. Există sau nu există aprobările pentru tăierea arborilor?! Cine trebuie să dea aceste aprobări?

Greu de spus. Pentru că anchetele sunt încă în desfășurare și nimeni nu face nici o declarație oficială și finală. Din declarațiile pe care le-am obținut noi și din cele obținute pe surse, reiese că poate fi pusă sub semnul îndoielii aprobarea de la Direcția Silvică, pentru că nu există una scrisă. Există însă o aprobare verbală, fapt confirmat chiar de către reprezentanții Direcției Silvice Arad.

„A fost acordată aprobarea pentru atâția copaci cât este necesar, urmând ca cei de la Ocolul Silvic Iuliu Moldovan să facă marcajele copacilor ce urmează a fi tăiați”, ne-a declarat un reprezentat al direcției arădene. Și marcajele au fost făcute de către angajații Ocolului Silvic, ceea ce indică un acord tacit din partea tuturor la tăierea arborilor. Am încercat să luăm legătura cu șeful ocolului, dar deocamdată nu este de găsit pentru a afla pe ce criterii a fost făcută selecția copacilor care au fost puși la pământ. Mai ales că inspectorii de mediu de pe teren au constatat că, din cei 9 copaci mari tăiați, doar doi au fost bolnavi, ceilalți 7 fiind sănătoși.

Fără acordul Mediului

Nu s-a dat nici un aviz din partea Agenției pentru Protecția Mediului (APM) pentru că nu a fost solicitat. „La APM Arad nu a fost solicitat avizul pentru tăierea arborilor la care se face referire (n.r.- cei de pe amplasamentul deținut în concesiune de către SC Ratio West SRL) și prin urmare nu fost eliberat acest aviz”, susține directorul APM Arad, Dana Dănoiu.
Întrebarea la care nu s-a răspuns clar și răspicat este dacă era obligatoriu acest aviz. Fiind vorba de o persoană juridică, acesta putea fi evitat, spune legea. Legislaţia este destul de evazivă pe acest subiect, dar în mod cert erau obligați să anunțe proprietarul terenului, adică Primăria Arad, de intenția de a tăia copacii. Ceea ce nu s-a întâmplat.

„Nici RECONS și nici Primăria nu au fost informate anterior de agentul economic cu privire la intenția de a tăia copaci și nu a solicitat acordul”, se precizează în comunicatul Primăriei Arad remis presei încă de luni seara.

În cazul în care Primăria ar fi fost informată, autoritățile erau obligate prin lege să ceară avizul de la APM care, în mod normal, l-ar fi solicitat și pe cel scris de la Direcția Silvică (ITRSV). Dar cum oficial nimeni nu a fost informat și nimeni nu pare să fi văzut nimic, liniștea de pe terenul celor care dețin restaurantul a fost spartă doar de zgomotul drujbei.

Își asumă acțiunea

Reprezentanții firmei SC Ratio West SRL spun că își asumă acțiunea de tăiere a copacilor motivând că aceștia reprezentau un pericol pentru cei care treceau prin zonă şi pentru locul de joacă de acolo, susținând însă că vor planta alți copaci în locul celor tăiați.

Terenul este concesionat acestei firme pe 49 de ani, potrivit Corinei Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei. Din 2005 și până în 2054, firma deține pe Ștrandul Neptun o suprafață de 3.350 mp.11Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor