Vezi modificările care au loc pe strada 1 Decembrie

De Adriana Barbu
20Comentarii
1 Decembrie, o stradă care face cunoştinţă în sfârşit cu asfaltul. Şi cu schimbările Foto: A.B.
1 Decembrie, o stradă care face cunoştinţă în sfârşit cu asfaltul. Şi cu schimbările Foto: A.B.
Strada nu va fi pietonală. Totuşi, unul dintre trotuare va fi, la finalizarea lucrărilor, mult mai generos, pentru a permite amplasarea de terase. Maşinile nu vor mai parca pe acea parte a străzii.

Se vorbeşte de ceva vreme prin târg că strada 1 Decembrie va fi una pietonală. Zvonurile au, desigur, legătură cu unele afirmaţii făcute de primarul Gheorghe Falcă în urmă cu aproape un an, declaraţii legate de potenţialul acestei străzi şi de posibilităţile de transformare într-una pietonală, dar şi de faptul că prima asfaltare pe PNDL a fost tocmai această stradă, deşi alte 26 stau la rând şi îşi aşteaptă modernizarea.

În aceste zile se fac ultimele lucrări la strada de pe centrul oraşului şi este posibil, dacă vremea nu-şi va face în continuare de cap, ca lucrările să se finalizeze în această săptămână sau cel târziu la începutul lunii iunie. La cum arată deja strada, însă, e mai mult ca sigur că zvonurile nu se vor confirma, carosabilul fiind deja mărginit de borduri care delimitează cele două trotuare. Mai mult, de la Primăria Arad am primit confirmarea că strada va rămâne să fie pe mai departe „călcată” de maşini, aşa că transformarea acesteia într-una pietonală este doar o dorinţă de domeniul viitorului, care ar părea în condiţiile date – strada se află chiar acum în reabilitare adică exact acum i se trasează viitorul – de-a dreptul ridicol şi negândit.

Modificările aplicate

Totuşi, până la final de lucrări, strada va suferi câteva transformări, care par că au venit totuşi să realizeze parte din dorinţele edilului local, care îşi imagina 1 Decembrie ca fiind o a doua stradă pietonală, de această dată plină de terase. Terasele vor avea loc pe stradă după reabilitare, chiar dacă aceasta nu va fi una pietonală. Pentru că, fapt confirmat şi de Corina Drăghici, purtătorul de cuvânt al Primăriei Arad, trotuarul de pe partea stângă a străzii (cum vii dinspre malul Mureşului) a fost lărgit cu mult, fapt care a dus la desfiinţarea locurilor de parcare de pe acea parte. Pe viitor, când şantierul va fi gata, se va putea parca doar pe partea dreaptă, numărul lucrărilor de parcare diminuându-se cu mai bine de 15. Dar se va putea sta lejer la terase.
Până la reabilitarea demarată în urmă cu vreo trei săptămâni, strada avea o singură terasă, situată în vecinătatea Bulevardului Revoluţiei (pe partea stângă), dacă nu iei în calcul terasa de la cofetăria hotelului Continental şi cea a hotelului Aradul (acestea neocupând însă niciun milimetru din trotuar). Dacă ar fi să ne luăm după zvonuri, o a doua terasă va prinde contur imediat după reabilitarea străzii – terasa exterioară a celor de la Euphoria.

Alte două terase

Este posibil ca, pe viitor, alte două terase să prindă contur pe 1 Decembrie. O singură condiţie destul de greu de îndeplinit: ca cineva să readucă la viaţă fostul club Republica şi fostul pub Bierhaus. Oare se va încumeta cineva să facă totuşi concurenţă celui mai recent deschis dintre pub-uri, Euphoria?20Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor