Zsolt Torok, făcut „trădător jegos” de către extremiştii maghiari

De Diana Dutu
23Comentarii
Zsolt Torok, făcut „trădător jegos” de către extremiştii maghiari
Un reprezentant al Jobbik, partid de extremă dreapta din Ungaria, îl atacă pe alpinistul arădean. La originea ofensivei naţionaliştilor maghiari stă nemulţumirea lor faţă de faptul că Torok nu a luat cu el, în expediţie, steagul Ungariei pentru a-l arbora pe Everest.

ARAD. „Trădător jegos! Unde este steagul secuiesc şi steagul Ungariei? Unde sunt postările în limba maghiară? Niciunde! Trădător jegos!” – a scris un reprezentant al Jobbik, partidul naţionaliştilor maghiari, pe profilul de Facebook al alpinistului Zsolt Torok. Acesta a plecat într-o expediţie pentru cucerirea Everestului şi, potrivit obiceiului, îşi ţine la curent prietenii şi fanii de pe reţeaua de socializare cu cei mai importanţi paşi ai expediţiei.

Aproape în totalitate, postările sale sunt scrise în limba română. Într-una dintre cele mai recente, textul este însoţit de o fotografie în care Zsolt Torok apare, alături de partenerii săi de expediţie, Paul Popescu și Marius Iliescu, ţinând în mână tricolorul românesc. Steagul pe care îl va arbora pe cel mai înalt vârf din lume. Pentru că Zsolt Torok este român şi iubeşte România. În ciuda multor lucruri anormale care se petrec aici, el consideră că „ţara mea e specială! Sunt multe locuri deosebit de frumoase peste tot în lume, dar ca acasă nu e niciunde!”

„Dacă se crede român, să folosească numele românesc şi să nu mai facă declaraţii contra ungurilor” – opinează acelaşi reprezentant Jobbik. Şi continuă: „România nu este o ţară. Au furat-o de la noi. Ardealul e al ungurilor şi rămâne al ungurilor! Câţi români renumiţi sunt? Niciunul! Unguri sunt o grămadă. De exemplu, invenţii ungureşti: motorul Diesel, holograma, centrala telefonică, codul de bare etc. etc. Invenţii româneşti: niciuna!”

„Nu este ruşinea mea, este ruşinea lor”

Deşi plecat cu treabă importantă – să cucerească Everestul! -, Zsolt Torok a reacţionat la atacul extremiştilor maghiari. În felul său: „Nu vreau să mă încarc cu energie negativă. Am arucat doar o privire şi am citit pe diagonală mesajele naţionaliste în care cetăţeni maghiari din Ungaria şi România mă numesc trădător de ţară, trădător jegos etc. Aş putea şterge aceste comentarii, însă nu le şterg pentru că nu este ruşinea mea, este ruşinea lor. Aceste postări care murdăresc reflectă gândirea acestei comunităţi care, după cele spuse, nu gândeşte constructiv şi european. Îmi pare rău că în 2015 unii aleg să gândească aşa, dar, cum am mai spus, nu este ruşinea mea, este a lor. Eu am altceva de făcut, ar fi benefic să încetaţi cu aceste comentarii.”23Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor