100 de voci romanesti

De Adriana Barbu
100 de voci romanesti
Elevi români din Valea Timocului, Valea Moravei şi Banatul Sârbesc, în vizită la Arad.

ARAD. Nicolae Ioţcu, preşedintele Consiliului Judeţean Arad, a invitat 100 de elevi din Serbia – Valea Timocului, Valea Moravei şi Banatul Sârbesc – să participe la evenimentele organizate în cadrul proiectului „Manifest pentru Sănătatea Pământului”. Este vorba despre 25 elevi din judeţele Branicevo şi Morava, cărora li s-a refuzat la secretariatul şcolilor până şi înregistrarea cererilor pentru ore de limba română, 25 elevi din judeţele Bor şi Zajecear, care nu au avut niciodată parte de lecţii de limba română, dar care au cerut la ancheta făcută de şcoală să înveţe de la 1 septembrie această limbă în şcoală şi de alţi 25 elevi din judeţele Bor şi Zajecear, care au fost implicaţi într-un proiect pilot de predare a limbii române în Serbia de răsărit.

Nu în ultimul rând, s-au aflat la Arad şi 25 elevi din Voivodina, care învaţă la şcoli unde se predă limba română. În condiţiile date, mulţumirile au curs către preşedintelui CJA, Nicolae Ioţcu, pentru iniţiativă şi sprijinul constant acordat şi premierului sârb Iviţa Dacici pentru promisiunea trimisă în scris pe adresa AGIRO că se va permite predarea limbii române în şcoli.

„Am avut ocazia să vorbim limba română timp de patru zile, ne-am întâlnit cu oameni deosebiţi, care au ştiut să ne facă să ne simţim aici, la Arad, ca la noi acasă. Ne bucurăm că, de la 1 semptembrie, şi în Valea Timocului, elevii vor avea posibilitatea să studieze limba română în şcoli”, a declarat Viorel Dolha, preşedintele Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România.

De la 1 septembrie, în şcolile din Serbia se vor ţine primele ore de limbă română pentru cei 1.617 elevi de etnie română, care au depus cereri oficiale la şcolile lor, aproximativ 1.500 de elevi din zona Branicevo şi Morava, cărora nu li s-au primit cererile, dar şi elevi din Voivodina, unde există localităţi româneşti în care limba română nu se vorbeşte în şcoală. În perioada imediat următoare, Consiliul Românilor din Serbia trebuie să numească reprezentanţi în consiliile de administraţie din cele aproape 200 de şcoli în care există cereri pentru ore de limba română.

„Am avut în acest proiect parteneri deosebiţi, care cunosc problemele românilor din Serbia şi fac eforturi pentru a le rezolva. Am avut ocazia de a cunoaşte nişte tineri deosebiţi şi mă bucur că am putut să facem posibilă vizita lor în Arad”, a subliniat Nicolae Ioţcu, preşedintele CJA.

Selecţia

Consiliul Naţional al Minorităţii Române din Serbia, Asociaţia Părinţilor din Serbia care Doresc să Înveţe Copiii lor Limba Română, Comunitatea Românilor din Serbia, Asociaţia Românilor Independenţi din Serbia, Iniţiativa Românilor din Serbia, Mişcarea Democrată a Românilor din Serbia, Asociaţia Culturală ,,Dunărea” a Românilor din Kladovo şi Şcoala de Muzică din Negotin au susţinut selectarea grupurilor de elevi şi a profesorilor însoţitori.0Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !