120 de accidentați la muncă!

De Andreea Pintea
2Comentarii
120 de accidentați la muncă!
Numărul victimelor accidentelor de muncă înregistrate la ITM Arad anul trecut a fost de 120, cu 35% mai mult decât în 2016.

95 de accidente de muncă și 22 de accidente în afara muncii au fost înregistrate și comunicate Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, în anul 2017. Potrivit raportul întocmit de ITM Arad, în 2017 „s-au comunicat un număr de 95 de accidente de muncă, cu 98 de accidentaţi, dintre care 86 cu incapacitate temporară de muncă, 4 cu invaliditate şi 8 accidentaţi mortal. De asemenea, au fost comunicate 22 de accidente în afara muncii, toate fiind soldate cu deces”.

Accidente colective

Din nefericire au existat și accidente colective de muncă. Două astfel de situații s-au petrecut în anul 2017, soldate cu 2 decese și nu mai puțin de 13 accidentanți cu incapacitate temporară de muncă. „Numărul victimelor înregistrate în anul 2017 a crescut cu 35 de procente față de anul 2016 când s-au înregistrat 89 de persoane accidentate. Din cele 95 de accidente de muncă au predominat accidentele de muncă soldate cu incapacitate temporară de muncă”, a punctat Ecaterina Isac, inspector șef ITM Arad.

Cauzele accidentelor

Reprezentanții ITM Arad nu s-au rezumat doar la a prezenta o statistică, ci au analizat cauzele care au dus la aceste accidente, în speranța că le vor putea preveni în acest an. Iată care ar fi cauzele care au dus în anul 2017 la accidente de muncă: efectuarea necorespunzătoare a operaţiilor de muncă și nerespectarea instrucţiunilor de lucru sau instruirii necorespunzătoare efectuate de către responsabilii pe linia securităţii şi sănătăţii în muncă din cadrul unităţii etc.

Merg în județ

„Făcând o analiză a împrejurărilor în care s-au produs accidentele de muncă, reiese faptul că cele mai multe accidente au avut loc prin prinderea, lovirea, strivirea victimei. Cele mai multe accidente s-au produs anul trecut în domeniul transporturi rutiere de marfuri, urmat de domeniul fabricarea altor piese și accesorii pentru autovehicule și pentru motoare de autovehicule, precum și în domeniile comerț cu amănuntul și activități de protecție și gardă”, a mai spus Ecaterina Isac.

În sensul conștientizării atât de către angajatori cât și de către angajați a importanței securității în muncă, Compartimentului Securitate şi Sănătate în Muncă din cadrul ITM Arad derulează în permanență acţiuni de informare, inclusiv prin deplasarea în judeţ a reprezentanţilor Inspectoratului Teritorial de Muncă Arad, astfel încât să se dea posibilitatea cât mai multor actori pe piaţa muncii (angajatori, angajaţi) să ia contact direct cu aceştia, pentru a lămuri problemele cu care se confrunta zi de zi.

Insistă pe prevenție

„Este necesar să se acţioneze cu mai multă insistenţă asupra instruirii personalului, respectării disciplinei tehnologice şi a muncii, existenţei mijloacelor de protecţie colectivă, dotarea cu echipament individual de protecţie corespunzător şi, foarte important, purtarea de către lucrător a echipamentului individual de protecţie acordat de angajator”, a concluzionat Isac.

Taguri: , , ,


2Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor