200 000 români cu paşaport unguresc!

De Daniel Scridon
54Comentarii
200 000 români cu paşaport unguresc!
Aradul este în TOP 10 judeţe din România ca număr de beneficiari ai unui paşaport eliberat de autorităţile din Ungaria, miile de cetăţeni maghiari din judeţul nostru având drept de vot la alegerile din ţara vecină.

Guvernul ungar a anunțat că, în șapte ani, a eliberat un milion de pașapoarte membrilor diasporei maghiare stabilite în străinătate, în special în țările limitrofe, în baza unei legi controversate asupra dublei cetățenii adoptate la inițiativa premierului Viktor Orban, relatează AFP, citată de Agerpres.

„Am înregistrat depunerea de jurământ cu numărul 1 000 000 din partea unui nou cetățean ungar”, a declarat vicepremierul Zsolt Semjen, la un canal de televiziune public, exprimându-și satisfacția că guvernul ultraconservator al lui Viktor Orban și-a „ținut promisiunea”.

După revenirea sa la putere în 2010, una din primele măsuri ale liderului de la Budapesta avea să fie prezentarea unei legi ce să ofere posibilitatea maghiarilor de origine care trăiesc în special în România, Slovacia, Serbia, Croația și Ucraina să obțină naționalitatea ungară.

Potrivit vicepremierului Ungariei, 870.000 de pașapoarte au fost livrate comunităților maghiare din Europa Centrală și 132.000, diasporei maghiare care trăiește în alte țări. România ocupă un loc fruntaş în „bătălia” pentru un paşaport unguresc, aproape 200 000 de români optând pentru dublă cetăţenie. Cât priveşte Aradul, judeţ de graniţă cu o importantă comunitate maghiară, acesta se află într-un TOP 10 în România, ca număr de beneficiari ai unui paşaport eliberat de autorităţile din ţara vecină.

Oponenții șefului guvernului, care va candida pentru al treilea mandat în 2018, îl critică pentru distribuirea cetățeniei ungare în scopuri electorale, deoarece noilor cetățeni li se acordă și dreptul de a vota.

„Acest drept de vot este garanția (…) prin care acești noi cetățeni sunt asigurați că guvernul ungar, oricare ar fi el, va ține seama de preocupările lor”, a explicat Semjen.54Comentarii

Herzlichen Dank für Ihren Kommentar - dieser wird nach einer Prüfung von uns freigeschaltet. Beachten Sie, dass dies gerade an Wochenenden etwas länger dauern kann. Kommentare von registrierten Usern werden sofort freigeschaltet - hier registrieren!

inca 1000 caractere ramase

Citiți principiile noastre de moderare aici !

versiunea HTML a comentariilor